Sverige knyter allt närmare band med NATO och USA

INRIKES Det svenska samarbetet med NATO har ökat och fördjupats de senaste åren och just nu övar US-amerikanska bombplan i Dalarna tillsammans med svensk militär. I allt högre utsträckning sluter nu det svenska kapitalet upp på samma sida som inte minst USA.

I Älvdalen övar US-amerikanska bombflyg tillsammans med svenska soldater. Svenskarna letar fram mål som bombflyg en från USA riktar in sig på. Man tränar alltså på samma förfarande som man genomförde i praktiken över Libyen för ett decennium sedan. Den svenska militären skickar samtidigt 1 600 soldater till en NATO-övning och har de senaste åren skrivit under en rad av avtal med både NATO och USA om utökat samarbete. I dagarna deltog även statsministern Magdalena Andersson på ett NATO-toppmöte.

Under året har också Ryssland två gånger varnat både Sverige och Finland för militära och politiska konsekvenser om länderna skulle gå med i NATO.

Reflekterar de ökade motsättningarna

Det snabba närmande till NATO under den socialdemokratiska regeringen reflekterar de alltmer skärpta motsättningarna inom hela det kapitalistiska systemet. 

Svenska storföretag har stora investeringar i omvärlden, inte minst i de baltiska områdena, men även i Ukraina. När dessa intressen krockar med bland annat ryska så är det också logiskt för det svenska kapitalet och dess politiska representanter att tydligare välja sida i konflikten mellan de imperialistiska blocken.

På sätt och vis är utvecklingen oundviklig, eftersom varje kapitalistiskt land drivs av samma strävan efter tillväxt, samtidigt som möjligheterna för tillväxt begränsas av andra aktörer, som även de måste växa. 

Det svenska närmandet till NATO och USA reflekterar dock ingen underkastelse och de socialdemokratiska politikerna är inga nickedockor, utan de representerar sitt eget kapitals intressen. Den politik de nu utformar är inte till för att främja den US-amerikanska imperialismen, utan för de egna intressena, den egna imperialismen.

Mot den här utvecklingen har kommunisterna flera gånger protesterat mot utvecklingen, både genom uttalanden och demonstrationer.

2 tankar på “Sverige knyter allt närmare band med NATO och USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.