Ännu fler steg tas för att binda Sverige och Finland till NATO

INRIKES Jens Stoltenberg, NATOs generalsekreterare, meddelar att både Sverige och Finland kommer att delta i alla alliansens möten om kriget i Ukraina. Detta för att kunna svara på det ryska hotet, menar man.

I själva verket har det svenska närmandet mot NATO pågått under väldigt lång tid och detta är bara ytterligare ett steg på vägen. Undertecknandet av värdlandsavtalet, de många gemensamma övningarna och tidigare möten som parterna haft tillsammans visar tydligt hur banden kontinuerligt har stärkts. Den senaste övningen genomfördes i Småland och Älvdalen, där svensk militär tränade på att peka ut mål åt US-amerikanska bombflyg.

Finns det ett ryskt hot?

Visst finns det ett sånt. Lika mycket som det finns ett US-amerikanskt hot eller ett kinesiskt hot. Det är de hot om krig som på löpande band produceras av det kapitalistiska systemet. 

Varje kapital i varje land måste expandera, vilket leder till allt hårdare internationell konkurrens. I slutändan måste de olika sidorna ta av varandra för att kunna fortsätta expandera. Här blir kriget den sista utvägen. 

Även svenskt kapital måste expandera och sina bästa chanser att göra detta har man tillsammans med NATO. Denna expansion sker delvis på ryskt kapitals bekostnad, varför också konflikterna med Ryssland blir så skarpa.

Utifrån detta går det att dra den enkla slutsatsen att kapitalismen skapar krig på löpande band. Om inte Ryssland hade funnits, så hade motsättningarna skärpts på annat sätt. Det finns under kapitalismen inget annat alternativ än denna utveckling. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.