De stora valarna är våra allierade i klimatkampen!

KLIMAT Just nu är nyhetsflödet avgjort deprimerande, och miljönyheterna brukar inte precis pigga upp och rapportera ljuspunkter – men varsågoda, här kommer en sådan. Det har nämligen visat sig att bardvalarna är våra allierade i klimatkampen!

I tidskriften Frontiers in Ecology and the Environment har nämligen forskare från många olika länder publicerat en genomgång av de sista årtiondenas studier av stora bardvalar. Här visas att dessa stora däggdjur är på väg tillbaka efter en drastisk nedgång på grund av tidigare valfiske. Efter att valfångst förbjudits i de flesta länder finns nu cirka 1,5 miljoner stora valar.

Och varför är det så bra? Ja, valarna bajsar vid havsytan (efter att ha ätit nere på bottnen) och ökar därmed näringsämnena vid ytan för alger, något som är positivt för fotosyntes och syreproduktion, vilket kan behövas när t.ex. Amazonas har blivit en koldioxidavgivare istället för en koldioxidsänka. Valarna transporterar också näring från kalla vatten i norr till ekvatorn, där vattnen är mer näringsfattiga. De är med andra ord riktiga klimathjältar!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.