USA ser över möjligheten att skicka stridsflyg till Ukraina

UTRIKES Motsättningarna mellan de stora imperialisterna fortsätter att hårdna. Medan ryska trupper sakta tar sig fram i Ukraina strömmar stödet in till den ukrainska regeringen. Just nu ser USA över möjligheten att via Polen skicka stridsflyg till Ukraina.

För några dagar sedan florerade rykten om att EU skulle skicka sovjetisk-tillverkade stridsflyg till Ukraina, främst främst från Polen, Slovakien och Rumänien. Alla berörda länder gick emellertid ut och förnekade detta.

Nu arbetar dock den US-amerikanska försvarsministern Anthony Blinken hårt för att just detta ska hända. I en artikel i Wall Street Journal framgår att Blinken aktivt tittar på möjligheten att skicka sovjetisk-tillverkade flygplan till Ukraina, samt på hur man kan ersätta Polen för dessa. En representant för den US-amerikanska regeringen meddelar att man redan tittar på logistiken för hur man kan få dessa plan till Ukraina.

Den polska presidenten bekräftar däremot att inga plan kommer skickas och att polska flygplatser inte kommer att användas i kriget.

Att skicka stridsflyg till Ukraina hade inneburit en enorm eskalation av konflikten, eftersom NATO då hade blandat sig i på ett ännu mer handfast sätt. I lufterna ovanför Ukraina hade då NATO-flyg kämpat mot ryskt flyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.