Klimatförändringarna på väg mot ett katastrofscenario

KLIMAT I skuggan av kriget i Ukraina har FN:s klimatpanel IPCC släppt sin senaste delrapport  om klimatförändringarna rapporterar Supermiljöbloggen. Vi står inför ett katastrofscenario om vi fortsätter på den inslagna vägen.  Generalsekreterare Antonio Guterres skrädde inte orden och krävde omedelbara åtgärder från världens makthavare.

Guterres berättade i livesändning att utsläppen måste minska med 45 procent till år 2030 – men istället är det tydligt att de kommer att öka med 14 procent. IPCC slår fast att uppvärmningen redan idag har gått så långt att hälften av jordens befolkning befinner sig i en riskfylld situation, något som drabbar människor i fattiga länder allra värst. De är extra sårbara för svåra värmeböljor och andra klimathändelser, vilket kommer att leda till strömmar av klimatflyktingar om läget tillåts förvärras.

Rapporten slår fast att det är oundvikligt att kraftiga stormar, översvämningar, värmeböljor, torka och bränder gradvis kommer att bli svårare innan de blir mindre, även om vi nu skulle minska utsläppen så mycket som behövs. Därför vill de inte bara se kraftfulla utsläppsminskningar utan också anpassningsåtgärder, t ex värmetåligare grödor och mer växtlighet i städerna.

För Europa beskrivs framförallt fem effekter av klimatuppvärmningen som redan märks, och de gäller naturligtvis också för Sverige. Det är vattenbrist i delar av Europa, värmestress vid svåra värmeböljor, störningar av ekosystem i både land- och havsmiljö, översvämningar av olika typer och sämre skördar.

Miljökampen måste bli revolutionär!

Naturligtvis är det bra att rapporten visar vilka enorma utmaningar världens folk står inför – vad den också visar med all önskvärd tydlighet är att det rådande kapitalistiska och imperialistiska systemet inte förmår hantera krisen, vad än FN:s generalsekreterare kräver. Så länge profiten kommer i första hand genomförs inte de nödvändiga åtgärderna, och vi rusar mot en situation där inga åtgärder längre hjälper.

Kampen för en planet som det går att leva på måste därför också vara en kamp för ett socialistiskt samhälle, något som Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund SKU nyligen åter poängterade. Det betyder inte att vi ska skjuta på miljökampen till en bättre framtid, vad det betyder är att vi måste förstå vilka starka ekonomiska krafter som står i vägen för en förändring, bekämpa dem och göra miljökampen revolutionär!

Marina Weilguni

2 tankar på “Klimatförändringarna på väg mot ett katastrofscenario

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.