Klimatdemonstrationer i hela världen

KLIMAT Idag demonstrerade människor på mer än 700 platser runt om i världen för klimatet. Arrangör var den globala rörelsen Fridays for future som anordnat demonstrationer/klimatstrejker på fredagar under de senaste tre åren.

I Stockholm talade Greta Thunberg på demonstrationen, där hon bland annat påpekade att läget idag är värre än det var när rörelsen började med sina strejker för klimatet. Det är framför allt den nya IPCC-rapporten som leder till sådana slutsatser, något som också uttrycktes i andra demonstrationer, bl. a. i Berlin.

Den stora uppslutningen och engagemanget är naturligtvis positiv, och gör att medvetenheten om klimatkrisen når ut till fler. Men när man läser om representanter för Miljöpartiet på plats undrar man förstås hur upproriskt det kan bli när parlamentaristiska förespråkare för kapitalismen tar för sig och ger sken av att en genomgripande förändring är möjlig utan en samhällsomvandling.

Problemet med Fridays för Future är ju inte deras insikter om hur klimatet skadas i allt snabbare takt och varför det sker, det är inte heller deras allvar i kampen mot miljöförstöringen. Nej, det är att man inte förmår förstå hur kapitalismen helt enkelt saknar förmåga att lösa problemen, eftersom en profitbaserad ekonomi driver oss vidare på en väg med rovdrift, utsläpp och växthuseffekt, något som Sveriges Ungkommunister, SKU, nyligen kritiserat från vänster när det gäller Extinction Rebellion. Samma kritik kan givetvis också riktas mot Fridays för Future.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.