Svältkris hotar i Afghanistan – hjälpen kommer inte fram

UTRIKES Medan världens ögon riktas mot Ukraina hamnar en rad andra konflikthärdar i skymundan. I Afghanistan har över 13 000 nyfödda dött av undernäring sedan januari i år och det blir bara värre, säger hjälparbetare i landet.

I en rapport från Human Rights Watch blir situationen i Afghanistan hela tiden värre. Utöver de 13 000 nyfödda som inte överlevt sina första dagar är 3.5 miljoner barn beroende av stöd för att få i sig sin näring. Hela 95 procent av befolkningen har inte tillräckligt att äta.

Bakgrunden är naturligtvis talibanernas maktövertagande förra året. Sedan dess har situationen i landet varit kaotiskt och man saknar fortfarande ett fungerande banksystem. Detta gör att betalningar inte kan komma fram och det förhindrar för hjälporganisationerna. 

Situationen visar vilket trubbigt vapen sanktioner är, för det är just dessa som hindrar banksystem att stabiliseras. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.