Socialdemokraterna och kapitalet: Ulrica Jansson Messing

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Ulrica Jansson Messing föddes i Hällefors och gick nästan omedelbart in i politiken. Som 19-åring valdes hon in i SSU:s förbundsstyrelse och när hon var 23 blev hon riksdagsledamot. Sin plats i riksdagen behöll hon ända till 2007. Tre år efter inträdet i riksdagen blev hon medlem i Socialdemokraternas partistyrelsen och 1996 blev hon även statsråd, i bland annat Arbetsmarknadsdepartementet.

Sin första post som minister fick hon år 2000, då hon blev biträdande näringsminister. Från 2002 var hon även infrastrukturminister. Hennes speciella ansvar var vapenexporten, som under hennes tid som minister fördubblades och Sverige blev världens nionde största vapenexportör.

Efter valförlusten 2006 fasade hon ut sin verksamhet i politiken. 2007 lämnade hon sin plats i riksdagen och året därefter sin post i den socialdemokratiska partistyrelsen.

Övergången till näringslivet

Sin väg in i näringslivet fick hon via sin sambo, Torsten Jansson. Han är ägare till koncernen New Wave Group, som bland annat äger Orrefors, Kosta Boda, Speedo och Craft Sportswear. Koncernen äger sammanlagt runt 40 varumärken som man säljer i runt 20 länder.

Utöver att ha fått ett VD-jobb och ett eget litet förlag inom sambons sfär, så är Messing också aktiv inom fastighetsbolaget Wallenstam. Där har hon ingått i styrelsen och 2020 ingick hon även i företagets valberedning. Sin anknytning till Wallenstam har hon gemensamt med före detta socialdemokraten Erik Åsbrink.

Messing har även haft styrelseuppdrag i Länsförsäkringar, Växjö universitet och Astrid Lindgrens värld. Fram till 2021 var hon även senior konsult för kommunikationsföretaget Prime. Då rekryterades hon återigen till politiken och till posten som landshövding i Blekinge län.

Övergångarna mellan politiken och näringslivet är rätt smärtfria för toppskiktet inom socialdemokratin, kanske för att skillnaden är marginell?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.