Socialdemokraterna och kapitalet: Erik Åsbrink

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Erik Åsbrink har en lång erfarenhet inom politiken. Redan 1982 började han som statssekreterare inom Finansdepartementet. Åtta år senare avancerade han och blev biträdande finansminister och 1996 kunde han klättra ända upp inom departementet och titulera sig finansminister. Den posten innehade han till 1999, då han efter en rad konflikter med statsminister Göran Persson lämnade sitt uppdrag.

Han har därefter haft en rad olika styrelseuppdrag, såväl inom den privata som den statliga sfären. Han började med ett ordförandeskap för Stockholms Handelshögskola, kapitalets egen privata högskola där de utbildar sina egna. 2008 utsågs han även till ordförande för Försäkringskassan och han har även suttit en sväng i Finanspolitiska rådet.

2011 blev han internationell rådgivare åt Goldman Sachs och sen har uppdragen rullat på. Förutom sin roll hos Goldman Sachs kan han titulera sig Senior Advisor hos Ernst & Young, ordförande i Fasticon, styrelseordförande i Alecta och styrelseledamot i fastighetsbolaget Wallenstam.

Åsbrink är dessutom gift med EU-kommissionären Ylva Johansson, som tidigare var arbetsmarknadsminister med ansvar för bland annat inskränkningen av strejkrätten.

Många strängar på sin lyra har Åsbrink utan tvekan och han tjänar sina uppdragsgivare väl. Sin belöning får han efter sin politiska karriär, när han tas upp av näringslivet och får en rad bekväma positioner. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.