Marsch till minne av SS-soldater i Riga

UTRIKES Den 16 mars varje år uppmärksammas de lettiska SS-soldaterna som slogs mot Röda Armén från 1943-45 Igår var inget undantag då en minnesceremoni anordnades i Lettlands huvudstad Riga. 

Igår deltog flera hundra i en procession som gick genom centrala Riga fram till Frihetsmonumentet, som upprättades på 30-talet till minne av de som dog i kriget mot Sovjetunionen under 1918-20. Väl framme la de blommor och kransar vid monumentets fot. Inför gårdagen hade landets myndigheter avrått från politiska manifestationer men betonat att det är acceptabelt att lägga blommor och hedra de nazistiska soldaterna.

Dagen har sitt ursprung hos de lettiska frivilliga som ingick i de tyska Waffen-SS-divisionerna. Det var nämligen den 16 mars 1944 som de två lettiska SS-divisionerna för första och enda gång slogs tillsammans mot de sovjetiska styrkorna.

Att dagen sedan blev en minnesdag med namnet Minnesdagen för de lettiska legionärerna kommer sig av att de lettiska krigsfångarna som satt i de västallierades fångläger började organisera sig och upprättade en solidaritetsorganisation för lettiska krigsveteraner, Daugava Vanagi. Namnet anspelar på floden Daugava och betyder Daugavaörnarna

Under Sovjettiden var marschen förbjuden och den första organiserades därför 1990. Den blev snabbt en viktig högtid och mellan 1998 och 2000 var den även en officiell högtidsdag i landet.

2 tankar på “Marsch till minne av SS-soldater i Riga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.