Lettlands regering vidtar repressiva åtgärder mot barn

UTRIKES Organisationen ”Academy Kids TV” i Lettlands huvudstad Riga utbildar barn till journalister för TV och radio. För att omsätta sina kunskaper i praktiken åkte en grupp elever därifrån till den vitryska staden Vitebsk, där festivalen ”Slavisk basar” ägde rum från 14 till 17 juli. På festivalen lyckades barnen få en kort intervju med den vitryska presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Vad barnen och deras lärare inte visste var att de skulle komma att utsättas för hårda straff från den lettiska regeringen för denna intervju. Redan den 16 juli anklagade lettiska myndigheter barnen för ”högförräderi” och ”deltagande i informationskrig” mot deras egna fosterland.

”För att skamligt ha ignorerat våra säkerhetsrekommendationer och deltagit i informationskriget [mellan Västvärlden och Ryssland-allierade länder] är sådana organisationers [Academy Kids TV] verksamhet oacceptabel och måste upphöra,” – förklarade den lettiska utrikesministern Edgars Rinkēvičs. 

Kort därpå tvingade den lettiska regeringen barnakademin att stängas ner. Det officiella skälet som angavs för den påtvingade nedstängningen var att akademin ska ha saknat en legitim licens för sin verksamhet. Med tanke på att licensen aldrig har varit omstridd före akademielevernas resa till Belarus i juli 2022 är nedstängningen tydligt kopplad till barnens intervju med den vitryska ledaren.

Pojken som intervjuade Lukasjenko var dessutom tvungen att stanna kvar i Belarus, åtskild från sin skola och familj. Hans mamma har meddelat att hon ska också åka till Belarus under den kommande framtiden för att vara med sitt barn och undvika den lettiska regeringens förföljelse.

Riktpunkt har tidigare i år rapporterat om hur man tillåtit ett högtidlighållande av lettiska SS-soldater i Riga.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.