Italienska transportarbetare vägrar lasta vapen till Ukraina

UTRIKES På flygplatsen i Pisa har transportarbetare upptäckt att man försökt skicka vapen förklädda till ”humanitär hjälp” till Ukraina. Deras svar var att vägra lasta flygplanen och istället kalla till en demonstration. Detta rapporterar deras fackförening Unione Sindicale di Basi.

I Italien är det sedan länge de så kallade basfackföreningarna som varit mest drivande i organiseringen av arbetarna. De stora fackföreningarna har istället inordnats som delar i det kapitalistiska maskineriet, vilket betyder att de istället för att organisera arbetarna passiviserar dem.

Mot detta har framför allt två fackföreningar reagerat. Å ena sidan Unione Sindicale di Basi och å den andra SiCobas. I somras strejkade arbetare anslutna till den senare fackföreningen och de var tvungna att utstå flera attacker organiserade av kapitalisterna, vilket bland annat ledde till en fackföreningsledares död.

Under hösten organiserade dessa två fackföreningar också en gemensam generalstrejk. Den kunde stänga ner ett antal hamnar i landet, hålla kvar flygplanen på marken och försvåra transporterna via järnvägsnätet.

Blockaden mot den ”humanitära hjälpen” till Ukriana

När arbetarna anlände till de flygplan de skulle lasta och som skulle innehålla humanitär hjälp till den ukrainska befolkningen möttes de istället av lådor fulla med vapen och ammunition. Arbetarna vägrade lasta dem och varskodde den fackliga ledningen. Istället har de nu kallat till en demonstration på lördagen den 19 mars, framför flygplatsen. Paroller för demonstrationen är ”Från Toscana går broar av fred, inte flyg med krig”.

I ett uttalande från fackföreningen uttalar arbetarna sin sympati med den ukrainska befolkningen som fått utstå veckor av krig och bombardemang. De förklarar att de vapen som de vägrade skicka var på väg till Polen för vidare transport till Ukraina. Där hade de använts för att döda andra arbetare.

Fackföreningen ställer två ytterligare krav. All trafikledning ska omedelbart blockera dessa dödsflyg som förklätts som ”humanitär hjälp” och arbetarna ska fortsätta vägra lasta vapen och sprängmedel som förlänger kriget.

3 tankar på “Italienska transportarbetare vägrar lasta vapen till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.