Generalstrejken i Italien en framgång

UTRIKES Den generalstrejk som de radikala fackföreningarna i landet utlyste var en framgång. I städer över hela landet samlades tiotusentals för att demonstrera och viktiga arbetsplatser var stängda under dagen. Strejken kantades dock av våld från både polis och fascister.

I Genoa, Trieste och Neapel stängde arbetarna hamnarna. Stora delar av flygtrafiken stod stilla. Transport på både väg och järnväg försvårades. Amazons lager blockerades. Textilindustrin påverkades. I alla stora städer i landet demonstrerade tiotusentals arbetare som också fick stöd av studentrörelsen. På många sätt var det ett styrketest för den växande fackföreningsrörelsen kring Si Cobas, som står utanför de traditionella fackföreningarna.

Strejken kantades dock av våld. I Genoa kastade de strejkande arbetarna ut fascister som försökte infiltrera demonstrationen och i staden Prato i Toscana angreps de strejkande textilarbetarna av fascister beväpnade med basebollträn och andra tillhyggen. Polisen som var utkommenderad visade sitt rätta ansikte och lät fascisterna göra sitt jobb.

Den kommunistiska rörelsen deltog också i mobiliseringen och har knutit allt starkare band till den radikala fackföreningsrörelsen. En representant för det kommunistiska ungdomsförbundet FGC, som arbetat hårt med att mobilisera studenterna till stöd för arbetarna sa följande:

-Idag strejkar vi med arbetarna eftersom vi inte vill ha en prekär framtid präglad av exploatering.

En tanke på “Generalstrejken i Italien en framgång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.