Arla Foods döms för otillåtet samarbete

INRIKES Att monopol bildas på den kapitalistiska marknaden är oundvikligt och för att hålla skenet av en fri marknad uppe agerar Konkurrensverket då och då. I dagarna har de därför dömt Arla Foods för ett otillåtet samarbete. Företaget, som har en vinst på långt över 300 miljoner kronor ska betala en miljon i böter.

Arla har vid ett flertal tillfällen utretts av Konkurrensverket och ofta har det handlat om vad som kallas ”missbruk av dominerande ställning”. Vad de faktiskt ska ha gjort är att teckna avtal med butiker om att mot rabatter enbart köpa in Arlas produkter. Detta utreddes de för 2009, 2015 och 2017. Samtliga utredningar lades dock ned.

Denna gång kom de dock inte undan utan dömdes till en symbolisk bötessumma. Brottet bestod i att inför en upphandling i Norrtälje kommun ha utbytt strategisk prisinformation med en konkurrent. I sitt beslut att väcka talan mot Arla Foods skriver Konkurrensverket att Arla Foods har ”syftat till att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden för tillhandahållande av mejeriprodukter”.

Den bot som företaget nu fått motsvarar en väldigt liten del av de inkomster företaget har och måste betraktas som symbolisk. För storföretagen blir det därför värt att bryta mot lagarna för att vinna extra fördelar – de eventuella böter som man får vägs lätt upp av de fördelar man vinner. Konkurrensverket fortsätter å sin sida att framställa marknaden som fri, medan den i själva verket är kraftigt monopoliserad.

2 tankar på “Arla Foods döms för otillåtet samarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.