Stora Enso misstänks ha ingått i en kartell

UTRIKES I dagarna har Stora Enso och UPM Kymmene fått besök av EU-kommissionens konkurrensmyndighet. Företagen bekräftar att man genomfört så kallade gryningsräder hos båda företagens kontor i Helsingfors. Misstanken är att de båda skogs- och massaföretagen har ingått en kartell.

Företagen är ledande i den europeiska massaproduktionen och misstänks nu för att ha bildat kartell. Det innebär att de ska ha koordinerat prissättningen och därmed satt marknaden ur spel. De båda företagen riskerar bötesbelopp på upp till tio procent av den globala omsättningen, rapporterar SVT.

UPM och Stora Enso har sina huvudkontor i Finland och har produktion i 12 respektive 30 länder. I båda företagen återfinns Wallenbergsfären som storägare. I UPM äger man en tredjedel av aktierna genom banken SEB och i Stora Enso kontrollerar man runt en tiondel av företaget. Största ägare i Stora Enso är den finska staten.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om att Arla Foods dömts för att ha använt sin marknadsställning för att vinna fördelar gentemot konkurrenterna.

Genom dessa och andra exempel fallerar myten om den fria kapitalistiska marknaden och istället blir varje fri marknad leder till en situation där några få storföretag kontrollerar marknaden och använder sin tyngd för att ytterligare stärka sin position.

En tanke på “Stora Enso misstänks ha ingått i en kartell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.