Monopolpriser inom byggbranschen

INRIKES Det senaste decenniet har priserna på byggnadsmaterial skjutit i höjden och under pandemin har det tagit ännu mer fart. Vissa sorters material har blivit dubbelt så dyra. Med anledning av detta har Konkurrensverket undersökt saken och kommit fram till att det är en hög marknadskoncentration som ligger bakom. Med andra ord så rör det sig om monopolpriser.

Den kapitalistiska ekonomin går hela tiden mot en högre ägarkoncentration, alltså att färre aktörer äger mer och mer. När ett företag skaffat sig en tillräckligt stark ställning på en marknad eller till och med ett rent monopol blir nästa steg ofta att pressa upp priserna, eftersom hela marknaden är beroende av just detta enda företag. Riktpunkt har tidigare rapporterat om detta i en rad branscher, bland annat i skogsnäringen, medierna, mejeribranschen och till och med inom krogbranschen.

Kostnaden för storföretagens monopolpriser lastas alltid i sista hand över på konsumenterna som måste betala högre priser.

Koncentration i byggmaterialsbranschen

I Konkurrensverkets undersökning framkommer att vissa materialslag har ökat i pris med 100 procent sedan 2010. Värst är prisökningen för armeringsstål, järn och stål samt snickerier. Det jämför man med ett ökat Konsumentprisindex under samma period på 12 procent.

Den upplevda prisökningen, som Konkurrensverket tagit reda på genom enkäter till byggföretag, ger vid handen att den största bördan är trä och virke, följt av stålprodukter och cellplast. Här upplever byggföretagen själva den största ekonomiska bördan och de menar att den här utvecklingen framför allt ägt rum under pandemin.

Bakgrunden till prisökningen ser man i den höga marknadskoncentrationen och det är inte bara fallet i Sverige. Även i Norge och Österrike har priserna skjutit i höjden till följd av samma situation.

Koncentrationen är och förblir en naturlag under kapitalismen och är omöjlig att reformera bort genom hårdare lagar och regler. Företagen växer alltid på varandras bekostnad och konkurrensen övergår alltid förr eller senare till koncentration. För den som vill bort från problem som dessa finns det bara en lösning – att också få bort kapitalismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.