Hårda tag och rysk militär i protesternas Kazakstan (VIDEO)

UTRIKES Kazakstans regering har avgått efter att folket reagerat på försök att höja bränslepriserna i landet. Protesterna har varit kraftiga över hela landet och flera regeringsbyggnader har stormats och undantagstillstånd har utlysts.

I centrum för protesterna finns landets stridbara oljearbetare och det var i just oljestaden Zhanaozen i de södra delarna av landet som protesterna först började. Omedelbart efter att prishöjningen tillkännagavs mobiliserade man till protester i först Zhanaozen och senare i hela provinsen Mangistau. Ledande var oljearbetarna – och det var inte första gången som de gick i täten. Bara för tio år sedan sköts minst 14 oljearbetare ihjäl av polisen när de strejkade.

Protesterna i landet spred sig denna gång snabbt. Redan den andra januari var protesterna ett faktum i landets största stad Almaty. Polisen reagerade med repression och grep över 200 demonstranter. Trots detta kunde de inte stoppa protesterna, som inte bara riktar sig mot höga bränslepriser, utan mot en allmän prisökning och en ökning av fattigdomen i landet.

Efter några dagars protester tillkännagav slutligen regeringen att den avgår, men inte förrän den försökt blidka demonstranterna genom att införa ett tak på bränslepriser. Det lyckades dock inte, utan demonstrationerna fortsatte och flera regeringsbyggnader stormades.

Hårda tag och ryskt militärt ingripande

Den kazakiske presidenten har samtidigt utlovat ”hårda tag” för att krossa protesterna och han får stöd av den rysk-ledda militäralliansen CSTO, som har lovat att skicka en fredsbevarande styrka. I CSTO återfinns inte bara Ryssland och Kazakstan, utan ett flertal forna Sovjetrepubliker. Meddelandet om det militära ingripandet kom bara någon vecka efter att Ryssland försökt säkra sitt eget inflytande i de forna Sovjetrepublikerna i ett avtal med NATO och USA.

Syftet med det militära ingripandet är att normalisera situationen och stabilisera landet, vilket i sammanhanget inget kan betyda något annat än att med våld hålla demonstranterna borta från gatorna och tvinga de strejkande arbetarna att återgå till sina arbeten.

För kapitalet är det en allvarlig situation, då i princip hela landet stod stilla igår på grund av protester och strejker.

Internationell solidaritet

Händelserna i Kazakstan har fått flera partier och organisationer att reagera, bland annat Greklands Kommunistiska Parti (KKE), som i ett uttalande kräver följande:

  • Frisläppande av alla demonstranter och av alla politiska fångar
  • Avskaffandet av alla anti-fackliga lagar, med vilka regeringen förbjudit hundratals fackföreningar de senaste åren för att själva kunna kontrollera fackföreningsrörelsen
  • Legaliseringen av Kazakstans Socialistiska Rörelse och Kazakstans Kommunistiska Parti, vilka blivit förbjudna av regeringen

Kazakstans Socialistiska Rörelse, som har nära band till både Sveriges Kommunistiska Parti och KKE, har uppmanat till fullt stöd för de strejkande oljearbetarna och deras fackförening.


Demonstranter stormar myndighetsbyggnad.

2 tankar på “Hårda tag och rysk militär i protesternas Kazakstan (VIDEO)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.