Ett pressat Ryssland försöker tvinga fram uppdelning av världen

UTRIKES I ett förslag till sin US-amerikanska motpart söker det ryska utrikesdepartementet pressa fram en uppdelning av delar av världen mellan Ryssland och USA/NATO. Förslaget presenterades förra fredagen och innehåller bland annat krav på att NATO inte ska expandera in i de forna sovjetrepublikerna.

De senaste åren har västmakterna utökat sin press på Ryssland, vilket inte minst blivit tydligt i de mer eller mindre öppna konflikterna i Syrien, Ukraina, Georgien och nu senast i Vitryssland. I sin kamp om inflytande söker EU, USA och NATO hela tiden expandera och Ryssland befinner sig i ett alltmer pressat läge. Utifrån detta söker man nu formalisera en uppdelning av världen.

Innehållet i det föreslagna avtalet är rättframt och öppet. Ett av de viktigaste kraven är att USA ska förbinda sig att inte uppta forna sovjetrepubliker i NATO och att man inte heller ska upprätta några militärbaser i samma områden. 

Ryssland föreslår också en rad begränsningar i truppanvändning och -stationering. Man vill bland annat att kärnvapen inte ska utstationeras utanför de respektive nationella territorierna och inte heller vill man att trupper ska stationeras på ett sådant sätt att de kan uppfattas som ett hot av motparten.

Om avtalet skulle godkännas, skulle det innebära att de forna sovjetrepublikerna erkändes som en rysk intressesfär och en uppdelning av en stor del av världen skulle vara ett faktum.

Hycklande svensk reaktion

I en artikel i Dagens Nyheter förklarar försvarsminister Peter Hultqvist sin syn på det föreslagna avtalet. Han menar att det skulle innebära en kränkning av små nationers rätt att själva bestämma över sin framtid.

– Varje försök att bygga upp intressesfärer där vissa länder anses ha någon sorts överhöghet över andra länder är oacceptabelt, säger Hultqvist.

Det är inte utan att man frågar sig vilken funktion svenska soldater i exempelvis Mali har för funktion, annat än att just hindra små staters rätt till sin egen utveckling. Det är ett hycklande svar som är ett illa dolt ställningstagande för den svenska imperialismen mot den ryska. 

I kampen mellan imperialisterna kan man inte lita på någon sidas politiska representanter. Deras uppgift är att försköna den egna imperialismen och underlätta sina egna kapitalisters expansion utomlands.

2 tankar på “Ett pressat Ryssland försöker tvinga fram uppdelning av världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.