Sverige ännu närmare NATO

INRIKES Den ökade militära närvaron runt om i landet framställs som ett svar på rysk aggression. Andra intressen finns dock bakom och det är tydligt vilket håll man vill att utvecklingen ska gå i.

Svenska soldater patrullerar terminalen i Visby och militär har skickats till Gotland för att stärka försvaret. Samtidigt håller man koll på de ryska landstigningsfartyg som seglar i Östersjön. Militarismen piskas fram och bilden av ett hot mot Sverige blir mörkare.

De ryska kraven

Ryssland har tidigare ställt krav på NATO att upphöra med sin expansion österut och att inte ta upp nya medlemsstater i alliansen. Landet föreslår också en rad begränsningar av truppanvändning och -utstationering i vad som i slutändan blir ett förslag till uppdelning av världen.

Kraven måste också ses i ljuset av vad som händer i Kazakstan, där Ryssland ingrep med soldater för att försvara regeringen och upprätthålla ordningen. Med ett avtal av den här sorten vill man också säkra sin möjlighet och hävda sin rätt att göra interventioner av detta slag.

Sverige och NATO

Den så kallade alliansfriheten har det aldrig varit mycket bevänt med men den senaste tiden har närmandet till NATO skett alltmer öppet. Gemensamma övningar, olika avtal och uttalanden har fört Sverige närmare ett medlemskap.

Den hets som media piskar upp och de risker som man målar upp har också ett väldigt tydligt syfte – man vill påverka opinionen och kratta manegen för ett medlemskap. Det verkar också lyckas. Allt fler svenskar ser positivt på ett medlemskap i NATO, visar en undersökning som Aftonbladet och Demoskop har genomfört. Nästan hälften av alla svenskar tycker nu att Sverige ska gå med medan också förtroendet för den svenska militären ökar i takt med att den får mer uppmärksamhet.

Politikens mål

Varje borgerlighet i varje land har sina egna politiska mål. Den svenska borgerligheten söker en starkare integrering av landet i de västliga imperialistiska blocken för att på så sätt kunna säkra sina egna intressen. Den ryska borgerligheten strävar i sin tur efter en egen inflytelsesfär som de själva kan suga ut, såsom fallet är med Kazakstan.

Det är viktigt att lägga fokus vid att arbetarklassens intressen varken ligger i linje med den ena eller andra imperialisten, utan arbetarna har sina egna intressen.

En tanke på “Sverige ännu närmare NATO

  1. …och mitt upp i det hela, inte att förglömma det s.k. Värdlandsavtalet och det ouppfyllda Minskavtalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.