Socialdemokraterna och det höga elpriset

INRIKES S-regeringen har nu presenterat ett förslag om stöd till de som har de högsta elpriserna. Såhär säger man: ”Regeringen föreslår ett ekonomiskt stöd till de över 1,8 miljoner hushåll som drabbats hårdast av höga elpriser. Kompensationen baseras på elförbrukning och kommer att innebära ett stöd upp till 2000 kronor per månad och hushåll, under månaderna december, januari och februari.”

Vad de säger är alltså att ju högre förbrukning man har, och därmed ju högre kostnader, desto mer får man i kompensation. Det är ett S-förslag som passar över- och medelklassen som handen i handsken! Ju rikare du är, desto större stöd får du från den borgerliga staten. Ju fattigare du är, desto mindre stöd får du från den borgerliga staten.

Förslaget är inte grundat på inkomst eller förmögenhet. Ensamstående med barn eller pensionärer som förbrukar lite el, eller de som har valt att ta ansvar för miljön genom att spara på el får endast en liten summa av stödet medan de som är storförbrukare av el – oftast höginkomsttagare med egna stora hus – är vinnarna. De får full pott av det här stödet, det vill säga 2000 kronor i månaden per hushåll.

Över- och medelklassen gynnas

Stödet gynnar de rika som redan har råd att betala elräkningen, och inte exempelvis ensamstående eller pensionärer som måste spara in på elen för att det ska gå ihop. Och är det dessutom miljöriktigt att höginkomsttagare slipper ta ansvar för den el som de förbrukar – inte sällan genom eluppvärmda nöjen och bekvämligheter t.ex. pooler, bastu, eluppvärmda handdukstorkare, onödiga köksapparater och annat mer?

S-regeringen klämmer genom det här förslaget som vanligt åt arbetarklassen och de allra fattigaste medan de rika gynnas. Dessutom får folket i Sverige betala för det här stödet genom skatten. Nej, detta är inte ett stöd som krossar elföretagens stora makt över elproduktionen. Elföretagen kan fortsätta som förut.

Det finns bättre lösningar. Situationen är akut och de fattigas omedelbara problem måste lösas genom att stödet riktas till de som har det sämst, medan de som har stora tillgångar inte ska få något. Höj dessutom lönerna för arbetarklassen och pensionen/bidragen för pensionärerna och de som är arbetslösa eller är sjukskrivna.

Den mer långsiktiga lösningen är förstås ett annat samhälle, där elföretagen socialiseras så att de kommer i folkets händer. Det kommer inte att hända under det kapitalistiska ekonomiska systemet, utan den borgerliga staten kommer alltid att agera i kapitalistklassens intresse. Problemet med fattigdom och hutlösa priser kan bara lösas slutgiltigt under socialismen.

Kerstin Stigsson

En tanke på “Socialdemokraterna och det höga elpriset

  1. Hej,
    Skulle vara tacksam om ni slutar att använda ovetenskapliga begrepp. Jag menar övre- och medelklassen. Såna finns inte hos klassiker och skapades av borgerlige P. Sorokin för att vilseleda arbetarklassen. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.