Bidens militära budget historiens största

UTRIKES Visa mig din budget så ska jag visa dig dina värderingar, ska den US-amerikanska presidenten en gång ha sagt. Uttalandet är naturligtvis riktigt, men vänt emot Biden själv blir det väldigt avslöjande. Hans militära budget för 2022 är nämligen den största i US-amerikansk historia.

För nästa år har den US-amerikanska presidenten föreslagit en budget på inte mindre än 753 miljarder dollar. Det är därmed den högsta budgeten som någonsin föreslagets och innebär en ökning med 12 miljarder dollar jämfört med föregående år, då Trumps administration gjorde budgeten. Bidens föreslagna budget ligger på bara 6 miljarder dollar mindre än den som Trump hade velat genomföra.

På en god andraplats kommer både Obama och Trump, som båda har godkänt militära budgetar på 721 miljarder dollar. Obama gjorde det redan 2010, under sitt andra år som president, och Trump gjorde det 2020.

Dags för lite perspektiv. Den US-amerikanska försvarsbudgeten för 2022 är högre än Turkiets BNP år 2020 och mer än Bangladesh och Pakistans samlade BNP för samma år. Enorma summor, helt enkelt.

Visa mig din budget, så ska jag säga dig dina värderingar

Vad säger detta om Bidens värderingar? En hel del, naturligtvis. Det finns ingen ansats till nedrustning och han fortsätter den politik som Trump förde, med ökade anslag till militären.

För den som trodde att det var värt att rösta fram Biden för att det i alla fall är det mindre onda blir det förhoppningsvis ett uppvaknande. Det är nämligen inte de fina löftena och orden som bestämmer politiken, utan behoven hos varje lands kapital och i tider av starkare konkurrens är nedrustning inget alternativ.

För kommunisterna blir det för varje dag desto mer angeläget att visa hur varje kapitalistisk politiker representerar kapitalets intressen, även om dessa inte alltid är enhetliga. Bara folket kan rädda folket, allt förtroende för kapitalismens politiker är bortkastat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.