Elpriset högre än någonsin – därför exporteras elen

INRIKES Elmarknaden avreglerades i mitten på 1990-talet med en fullkomlig politisk enighet. Alla menade att det skulle bli billigare med el men istället har priserna aldrig varit högre – en optimal situation för stora monopol som kan sälja till högstbjudande.

Förklaringarna till varför vi har dragits med historiskt höga elpriser har varit många. Alltifrån isproppar i älvarna och flaskhalsar i elnätet till höga priser på den ryska naturgasen har använts i debatten. Det har också föranlett en allt mer enad politisk höger att pressa på ytterligare för en utvidgning av kärnkraften.

Ingen av förklaringarna närmar sig dock sakens kärna, vilken är att elproduktionen i Sverige har marknadsanpassats och gjorts till en handelsvara på en europeisk marknad. Det gör att det alltid finns ett incitament att sälja till högstbjudande istället för att leverera elektricitet utifrån folkets behov och elmonopolen välkomnar naturligtvis de höga priserna. 

Medan människor mitt i vintern tvingas stänga av elen och därmed också värmen kan Sverige exportera enorma mängder elektricitet till högstbjudande. Det finns gott om elektricitet, vanliga människor har bara inte råd med den.

Så istället för att motsvara folkens behov motsvarar elproduktionens marknadens behov och trots fina ord om lägre priser visar marknaden att den inte kan sänka priserna på el, utan höjer dem konstant. 

Det är varken isproppar eller flaskhalsar som är anledningen till de höga priserna, det är de kapitalistiska marknaderna och monopolen som ligger bakom.

3 tankar på “Elpriset högre än någonsin – därför exporteras elen

 1. Vi har ingen elbrist. Gå in på Svenska Kraftnät Kontrollrummet så ser du i realtid vad vi exporterar. Det är sanningen. Elen ger så väldigt bra betalt och vi har avtal med att skicka den ner i EU. Nu saknas massa el hos en väldig mängd länder pga gasen från Ryssland.
  Så om vi hade 50 kärnkraftverk som Frankrike så fick vi inte behålla den elen heller utan den ska exporteras. Så vi är grundlurade av media och våra politiker som får det till att det inte blåser, reparationer i kärnkraftverk etc. Vi har haft den här produktionstakten i åratal och aldrig någonsin varit tal om att vi saknar el. Vi är ett mycket elstarkt land.

 2. Hur kommer det sig då att det just nu när flera kärnkraft lagds ner som det blir problem?🤷‍♀️
  Då borde vi haft dom här problemen tidigare, flera ggr om!

  1. Tack för din kommentar!

   Svenska reaktorer har lagts ned i omgångar. Barsebäcks två reaktorer stängdes 1999 respektive 2005. I Oskarshamn stängdes två reaktorer 2015 och 2017. I Ringhals stängdes två reaktorer 2019 respektive 2020. Ändå är det nu som priserna blir dyrare. Om det var så att det var nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna som låg bakom, borde vi då inte haft de här problemen flera gånger om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.