Bonnier expanderar kraftigt i södra Sverige

INRIKES Bonnierkoncernen har köpt Skånska Dagbladet och expanderar kraftigt i södra Sverige. Någon vecka tidigare tillkännagav Gota Media att man skulle ingå ett partnerskap med Bonnier. Därmed har Sveriges största mediamonopol lagt stora delar av södra Sveriges medier under sig.

Skånska Dagbladet har funnits i långt över 100 år och grundades redan 1888. När Bonnierkoncernen nu köper företaget är medielandskapet i södra Sverige i princip helt dominerat av de stora monopolen. Fram tills nu var Skånska Dagbladet den enda tidningen med lokala ägare i Sydsverige. Nu gör tidningen alltså Sydsvenska Dagbladet sällskap inom Bonnier. 

En vecka innan köpet av Skånska Dagbladet tillkännagavs gick Bonnier och Gota Media ut med att man planerar att gå samman genom ett korsägarskap. Gota Media grundades 2003 och har sedan dess blivit en relativt viktig regional mediakoncern. Företaget äger bland andra Borås Tidning, Sydöstran, Smålandsposten, Ystads Allehanda och en rad andra lokaltidningar. Med ett avtal om korsägarskap med Bonnier kommer dessa tidningar nu också in i Bonniersfären. Därmed är Bonnierkoncernens dominans i södra Sverige total.

Den svenska ekonomin är bland den mest monopoliserade i världen, inte minst vårt medielandskap. Det finns i praktiken två stora aktörer. Å ena sida Bonnier och å den andra Schibsted. För den som vill se träder här den verkliga åsiktskorridoren fram.

Bonniers tidningar, såsom Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, är alla oberoende liberala. Schibsted täcker upp ett bredare område. Medan Aftonbladet är oberoende socialdemokratisk är Svenska Dagbladet oberoende moderat. Två enorma koncerner täcker upp hela det svenska medielandskapet. Därmed täcker de även upp de politiska åsikterna från vänster till höger och bestämmer vilka åsikter som får utrymme. Här sätts agendan för det politiska samtalet och den sätts av monopolen.

2 tankar på “Bonnier expanderar kraftigt i södra Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.