Borgarklassens oseriösa miljöpolitik

KLIMAT Oxfam: ”Den rikaste 1 procenten släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som den fattigaste hälften av jordens befolkning.” I ljuset av ovanstående måste vi fråga oss: Är kapitalist- och borgarklassen seriösa i sitt miljötänk?

Om kapitalist- och borgarklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade de för det första slopat direktreklamen. Förutom att de försöker påverka oss att köpa mer, både miljövänligt och inte så miljövänligt, något som förstås bidrar till klimatförändringarna, så innebär reklamen att företagen släpper ut onödig koldioxid som bidrar till klimatkrisen varje gång de tillverkar och kör ut reklamen till våra brevlådor. På ett år blir det flera kilo reklam som bara åker direkt ner i facket för återvinning, och som återigen förvandlas till direktreklam. Själva återvinningen är också en faktor i klimatförändringarna, men givetvis inte så mycket som om vi skulle slänga reklamen i brännbart.

Om kapitalist- och borgarklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk borde också andra fabriker och förpackningsindustrier ligga så nära kunden som möjligt. Men oftast är det inte så. Fiskeindustrin fångar torsk i Norge, skickar den vidare till Kina för att förpackas, och sedan skickas den – miljömärkt och allt – till butikerna för att köpas av oss kunder. Ett annat exempel är när Mariekex flyttade till Riga. I stället för att tillverka och sälja produkten i Sverige väljer kapitalistklassen att tillverka den långt från kunden. Sedan skickas produkten hit via flyg eller lastbil och vidare ut till butikerna. Det här är bara två exempel av flera. Hur klimatsmart är detta?

Om kapitalist- och borgarklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade något så dödligt onyttigt som tillverkningen och försäljningen av vapen varit historia nu. Men inget parti, inte ens Vänsterpartiet, vill eller vågar stöta sig med de svenska och utländska vapentillverkarna när det gäller hur mycket koldioxid som vapenindustrin släpper ut. Det som är bra för kapitalet är bra för Sverige, resonerar de. Vapenindustrin ger – konstgjorda – jobb och är bra för Sveriges BNP och för kapitalister som blir förmögna på död och förstörelse. Så Sveriges BNP och att kapitalister skall bli rika går före klimatkrisen och före död och krig som vapen orsakar.

Om kapitalist- och borgarklassen över hela världen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade de lagt ner försvaret och alla de krigsövningar som sker med jämna mellanrum. Emellertid är det hysch, hysch när det gäller att mäta hur mycket koldioxid dessa övningar släpper ut. Alla utsläpp av växthusgaser som förorsakas av militär aktivitet (truppernas och materialets fältaktioner, krigsövningar, produktion av vapen och laddningar mm) står utanför internationell kontroll.

Om kapitalist- och borgarklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade visstidsanställningar och delade turer inte funnits till. Då hade alla haft trygga och fasta jobb på eller nära sin bostadsort.

Om borgar- och kapitalistklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade det inte varit så många transporter på vägarna, utan på järnvägarna.

Om borgar- och kapitalistklassen hade varit seriösa i sitt miljötänk hade de tillverkat hållbarare och färre prylar.

Är det då rimligt att arbetarklassen och de fattiga ska ta det största ansvaret när de släpper ut minst koldioxid? Borde inte kapitalistklassen som släpper ut mest ta det största ansvaret? Men kapitalistklassens ansvar för klimatförändringar ’glöms’ helt enkelt bort av borgarna och av den kapitalistiska propagandan i klimatdebatten. Det är arbetarklassen och de fattiga som ska ta ansvar och skaffa elbil, solpaneler och mycket annat för att kapitalistklassen ska bli ännu rikare. Regeringens budget för 2022  är ett bra exempel på hur tandlös miljöpolitiken blir, när den samtidigt ska säkra kapitalets profit, något vi tidigare belyst i Riktpunkt.

Arbetarklassen och andra fattiga människor har inga eller små möjligheter till att kunna påverka sitt arbete och sin livssituation. Men ändå är det de – och inte kapitalistklassen – som kläms åt av borgarklassen.

Så varför klämmer inte borgerliga media åt dem som släpper ut mest koldioxid och försöker påverka dem att ta sitt ansvar för klimatförändringarna? Det är enkelt: de vill inte attackera sin egen klass, nämligen kapitalistklassen. De vill behålla det kapitalistiska ekonomiska systemet.

Så nej, kapitalismen som ett ekonomiskt system kan inte vara seriöst och ta ansvar för klimatförändringarna, och kan aldrig bli det. Alla vet att kapitalismens drivkraft är profit – inte bekämpning av klimatförändringar. Kapitalismens företrädare – kapitalistklassen – drivs av profit. De kan aldrig vara seriösa, och även om någon skulle försöka är även de låsta av det kapitalistiska ekonomiska systemet.

I ett socialistiskt ekonomiskt system där den gemensamma produktionen kontrolleras av arbetarna och folket, d v s där staten är av en proletär karaktär, kommer människor i gemensamma beslut att kämpa emot klimatförändringarna och arbeta för en bättre miljö. För att utveckla bättre och hållbarare produkter och energislag kommer forskningen att hamna i folkets händer – och inte som nu i kapitalets händer.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.