Korruptionsutredning ledde till den österrikiske förbundkanslern Kurz avgång

UTRIKES Den 9 oktober avgick Sebastian Kurz som förbundkansler i Österrike. Han stannar emellertid kvar som ledare för ÖVP (Österrikiska folkpartiet) och ledare för partiets grupp i parlamentet. Kurz avgick på grund av vad som framkommit i en korruptionsundersökning gällande honom och andra delar av partiet.

PdA, det Österrikiska arbetarpartiet och SKP:s systerparti, gör analysen att Kurz avgång också kan ha att göra med den ekonomiska krisen och följderna av pandemin. Detta har resulterat i tillspetsade motsättningar inom det österrikiska monopol- och finanskapitalet om hur man ska komma igen efter krisen och utforma den kapitalistiska förvaltningen.

ÖVP och de Gröna regerar dock vidare med samma arbetar- och folkfientliga politik, något som inte skulle ha förändrats om regeringen fallit tillsammans med Kurz, menar AdP. Ett nyval skulle ha ställt väljarna från arbetarklassen och andra folkliga skikt inför valet mellan Socialdemokraterna som fungerar som kapitalets ”sociala” stödparti, de numera eko-liberala Gröna och andra öppet borgerliga partier. PdA:s analys av det österrikiska reformistiska kommunistpartiet KPÖ har tidigare rapporterats i Riktpunkt, där inte heller de ses som ett verkligt alternativ för den arbetande befolkningen, trots valframgångarna i staden Graz.

PdA framhåller att ett utbyte av de aktiva politikerna eller partierna vid makten givetvis inte ändrar något i grunden. Partiet fortsätter därför att bygga upp en kämpande arbetarfront som kan motsätta sig kapitalets offensiv, och i slutänden vara ett verktyg för att bygga upp ett socialistiskt samhälle utan utsugning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.