Arbetare på John Deere i USA strejkar

FACKLIGT Arbetarna på traktortillverkaren John Deere i USA röstade för strejk sedan de avvisat ett förslag till avtal med företaget. Fler än 10 000 arbetare kommer att delta i en av de största strejkerna i landet på flera år.

När förslaget lades fram röstade över 90 procent av United Auto Workers medlemmar för att avvisa det och därmed var strejken ett faktum. Strejken kommer att påverka fler än 10 fabriker i framför allt Kansas, Illinois och Iowa.

Förslaget som de avvisade hade i stort sett inneburit en förlängning av det nuvarande avtalet och hade gett arbetarna en löneökning på 11 procent över de sex kommande åren. Inflationen har de senaste åren legat på runt två procent i USA och om den fortsatt så hade den ätit upp löneökningarna under dessa sex år. Dessutom innehöll avtalet olika villkor för de som anställts innan och efter 1997. För de som anställts efteråt är villkoren mycket sämre, vilket arbetarna vill åtgärda.

Frustrationen har länge varit stor bland arbetarna på John Deere och det senaste avtalet godkändes av medlemmarna med en marginal på bara 200 röster.

2 tankar på “Arbetare på John Deere i USA strejkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.