Strejken på John Deere fortsätter

FACKLIGT Den strejk som inleddes av arbetarna på John Deere den 14 oktober fortsätter. Efter att ha röstat om en fortsättning igår strejkar tolv av de fjorton fabriker som var uttagna i strejk vidare. På två fabriker accepterade arbetarna det senaste budet.

I det ursprungliga förslaget erbjöds arbetarna en löneökning på 11 procent över sex år, vilket hade betytt en reallönesänkning under dessa år, med tanke på inflationen. Över 90 procent av medlemmarna i United Auto Workers avvisade budet och inledde istället sin strejk.

Det senaste erbjudandet som arbetarna fick innebar en omedelbar lönehöjning på 10 procent och ytterligare 30 procents löneökning under de sex följande åren. Dessutom erbjöds de förbättrade försäkringar, pensioner och föräldraledighet. Låter det mycket? År 2020 gjorde företaget nästan tre miljarder dollar i ren vinst.

Under strejken har företaget också tagit in strejkbrytare, som dock inte verkar klara av jobbet så bra. Redan första dagen krockade en traktor inne på en fabrik. Dessutom har minst en arbetare mist livet efter att ha blivit påkörd på väg till fackföreningens demonstration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.