Stockholms barnmorskor säger upp sig i protest

INRIKES I Stockholm säger barnmorskorna upp sig i en rasande takt. Efter en massuppsägning på Danderyds sjukhus har antalet som de senaste dagarna sagt upp sig stigit till 42 på samma sjukhus. Bakgrunden är katastrofala förhållanden.

I onsdags samlades barnmorskorna i Stockholm till ett stormöte för att diskutera situationen. De blev sammanlagt 400 som deltog i det digitala mötet som anordnades av Svenska Barnmorskeförbundet. Samtidigt meddelade Region Stockholm att man ska arbeta för att åstadkomma en barnmorska per födande kvinna och att man ska ”se över schema och arbetstidsförläggning”.

Barnmorskorna menade att det var ett steg i rätt riktning men att det inte var tillräckligt konkret. En av barnmorskorna som sagt upp sig förklarade att de åtgärder man hittills har vidtagit, bland annat i form av extra pengar, inte erbjudit några hållbara lösningar. I en intervju med SVT förklarade hon hur hon ibland knappt har tid att gå på toaletten och att patientsäkerheten är hotad, i och med att samma barnmorska måste bolla flera födande kvinnor i flera olika rum.

Nuförtiden är det tyvärr så att larmen från sjukvården har blivit vardagsmat. Om man inte lägger ner sjukhus så skär man istället ner – att det har varit en pandemi de senaste åren verkar man inte bry sig så mycket om. Till och med under själva pandemin tvingade man igenom nedskärningar som kostade hundratals anställda inom sjukvården jobbet.

Kapitalismen kan helt enkelt inte garantera en människovärdig sjukvård.

En tanke på “Stockholms barnmorskor säger upp sig i protest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.