Står vi i tur för nya skatter och åtstramningar?

INRIKES OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är en samarbetsorganisation med 38 medlemsstater. Organisationen har till syfte att utvärdera och jämföra de olika, främst industriellt högutvecklade, medlemsländernas politik. Nu har denna kapitalets clearingcentral fått gehör för att bolagsskatten internationellt ska vara minst 15 %, vilket 136 länder har ställt sig bakom, bland dem Sverige. Detta kan betyda nya skatter och åtstramningar i framtiden.

I dagsläget är den svenska bolagsskatten 20,6%, alltså högre än den föreslagna nivån. Om regeringen nu eller i framtiden beslutar om att sänka bolagsskatten – exempelvis för att stora bolag inte ska fly till skatteparadisen – är det en överhängande risk för att arbetstagare och små egenföretagare kommer att få betala kalaset för att fylla tomrummet efter de försvunna 5,6 procenten. Storkapitalets vinster kommer alltid att ha första prioritet, vilket inte minst drabbar välfärden. Regeringarna kommer att strama åt kostnaderna för vård, skola och omsorg.

Kommer den reformistiska arbetarrörelsen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att svara med att värna det arbetande folket i ett sådant fall? Det är mer än tveksamt, och den som verkligen vill skydda vanliga människor från kapitalets härjningar får nog se sig om efter ett revolutionärt alternativ!  

En tanke på “Står vi i tur för nya skatter och åtstramningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.