Bolagsskatten och de multinationella företagen

DEBATT Står vi i tur för nya skatter och åtstramningar ?  Riktpunkts redaktion ställer sig den frågan i det senaste numret av Riktpunkt och menar att bolagsskattens eventuella minskning påverkar välfärden. Men frågan är hur en del av skatten på just dessa företag och bolag kommer till Sverige? Är det så att multinationella företag har råd att ha en verksamhet och anställda i Sverige, för att de skaffar sig stora vinster i fattiga länder i tredje världen?

Vissa stora företag verkar utanför Sverige och mer än en miljon människor arbetar för dessa företag utomlands. De stora företagen har sina kontor i Sverige, de har inte lämnat Sverige för gott, och det finns naturligtvis arbetare även i Sverige som arbetar för dessa företag.

Dessa företag är registrerade hos Skatteverket och de måste betala skatt i Sverige. Frågan är hur stor andel av de 20,6 procenten bolagsskatt som nämns i artikeln som kommer till Sverige från andra länder? I artikeln är ni oroliga för att sänkning av dessa skatter kan påverka välfärden och ni skriver att det finns en risk för att arbetstagare aska få betala kalaset för att fylla tomrummet efter de försvunna 5,6 procenten om skatten sänks.

Men detta är en internationell fråga ni skrev om och den borde ha en global inverkan och inte bara en lokal. I de imperialistiska staterna, där också Sverige ingår, värnar man kapitalets intressen och vill också bevara det kapitalistiska samhället. Den svenska staten tecknar skatteavtal med de länder där svenska multinationella företag finns, så att dessa inte dubbelbeskattas – en gång i Sverige och en gång i det land där bolaget etablerat sig. De icke-industrialiserade länderna med svag ekonomi går med på att underteckna vilka villkor och regler som helst som läggs fram av de imperialistiska länderna och de multinationella företagen.

Arbetare i fattiga länder bidrar till vår välfärd

Exempelvis är H&M ett av de företag med hög lönsamhet, där mervärdet skapas av arbetare i fattiga länder som får svältlöner och saknar tak över huvudet. H&M betalar knappt några skatter till Bangladesh eller andra länder som tillverkar deras varor med billig arbetskraft. I dessa länder finns ingen större välfärd och nästan ingen fungerande vård eller skola som i Sverige. Vinsten från mervärdet går till kapitalisternas fickor, men en del kommer också tillbaka till samhället i form av exempelvis bolagsskatten och används bland annat till en viss välfärd, och går inte till de arbetare i andra länder som skapade rikedomen.

Imperialismens plundring och de imperialistiska ländernas roll och deras förhållande till det kapitalistiska samhället syns inte tydligt i Sverige. Om vi tydliggör relationen och de multinationella företagens plundringar i icke-industrialiserade länder så blir dess inverkan på det kapitalistiska samhället i Sverige också tydlig.

Folket och arbetarklassen i Sverige behöver veta att de inte är enda som betalar skatt för en fortfarande fungerande välfärd med vård, skola, och annat i Sverige. Man kan säga att en del av skatten som de stora företagen betalar kommer till det kapitalistiska samhället från vinsten de gjort på andra länders arbetarklass. Denna arbetarklass hjälper alltså till att betala vår välfärd.

Det svenska folket och arbetarklassen ska inte se med medlidande på arbetarklassen i Bangladesh eller i ett annat land och det förtryck som de utsätts för. Istället måste vi förstå den verkliga och sanna arbetsdelningen i ett internationellt perspektiv och bli klara över samhörigheten mellan arbetande människor i hela världen. På så sätt kan vi skapa en sann och internationell solidaritet.

Den kommunistiska revolutionen ligger historiskt sett på arbetarklassens och folkets axlar i hela världen, det är deras ansvar att kasta  kapitalismen och det kapitalistiska produktionssättet i historiens soptunna.

 

Seda Vartan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.