AP-fonderna får skam-pris för sin greenwashing

KLIMAT I år delade Jordens vänner ut sitt anti-pris till AP-fonderna för andra gången, rapporterar Supermiljöbloggen. Den organisation eller det företag som mest lögnaktigt framställer sig som miljövänliga får motta det skämmiga ful-priset, något som Riktpunkt redan tidigare rapporterat om när Jordens vänner nominerade sina kandidater.

Nu blev det alltså AP-fonderna som ”vann” Greenwashpriset eftersom de fortsätter att satsa våra pensionspengar i bolag som ägnar sig åt att skövla regnskogen och är involverade i fossila bränslen.

I motiveringen säger Jordens vänner bland annat att AP-fondernas omskrutna ägardialog saknar transparens, samtidigt som man vägrar delta i exempelvis seminarier eller diskussioner där de verkliga ägarna – skattebetalarna och civilsamhället – kommer till tals. ”Om vi ska klara av klimatkrisen ska vi inte investera mångmiljardbelopp i fossila tillgångar, palmolja, soja, köttjättar och andra pådrivare av klimatförändringar” skriver man bland annat, och påpekar att investeringar på enorma belopp går till några av världens största oljebolag, liksom till regnskogsskövlande sojaproducenter.

Enligt Konsumentverket ökar problemen med greenwashing. Miljöbuskapen i reklamen ökar,  och är många gånger vaga, svårförståeliga och rent av lögnaktiga. Man bollar med begrepp som hållbarhet, hållbar, miljövänlig och klimatneutral utan att ange vad som ligger till grund för påståendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.