Kommunistpartier fördömer angrepp mot PCV

UTRIKES I ett uttalande publicerat på den kommunistiska hemsidan Solidnet riktas skarp kritik mot de allt hårdare angreppen som riktas mot Venezuelas kommunister. Bland de som skrivit under återfinns Sveriges Kommunistiska Parti.

Under 2021 har Venezuelas president Nicolas Maduro närmat sig oppositionen och långa förhandlingar har fört fram till överenskommelser, vilka Partido Comunista de Venezuela (PCV) menar är överenskommelser mellan den nya och gamla bourgeoisien i landet. Dessa samtal har lett till att ledande oppositionella, som tidigare konspirerat mot regeringen släppts, medan militanter från arbetarklassen även fortsättningsvis får sitta kvar i fängelse. Kort sagt, den nya politiska linjen i landet riktar hårda slag mot arbetarklassen och fackföreningarna.

Som representant för den mest revolutionära delen av det arbetande folket i landet tvekar inte PCV att ta strid för vad som är rätt. Därför har de också dragit på sig de styrandes vrede. I parlamentet angrips partiet och anklagas för att gå USAs och CIAs ärenden och sändningarna avbryts när partiets ordförande Oscar Figuera ska tala. På gatorna riskerar de att skjutas ner och när de arbetar politiskt så gör de detta under dödshot.

Under tiden detta sker närmar sig landet Internationella Valutafonden och man har kommit överens om att försöka få tillgång till lån därifrån. Kommunisterna i Venezuela menar att detta kommer med villkor, men man är snabba med att påpeka att detta inte kommer att skilja sig så mycket åt från den nuvarande politiken. Den går nämligen redan ut på att släppa priskontrollerna, frysa lönerna, luckra upp anställningstryggheten, privatisera och att underlätta skattepolitiken för kapitalet. Detta menar regeringen är att ”återvinna folkets ekonomiska frihet”. 

4 tankar på “Kommunistpartier fördömer angrepp mot PCV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.