PSUV anordnar en falsk kongress för att angripa Venezuelas Kommunistiska Parti

UTRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om de angrepp som det venezuelanska kommunistiska partiet har utstått. Nästa steg är att regeringspartiet PSUV anordnar en falsk kongress i kommunistpartiets namn. Riktpunkt publicerar här en artikel från tidningen Tribuna Popular, organ för Venezuelas Kommunistiska Parti.

I söndags, den 21 maj, organiserades en falsk kongress av ledarskapet i Venezuelas Förenade Socialistiska Parti (PSUV) som ett försök att ta över det historiska Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) och underordna det regeringen Nicolas Maduros intressen.

Samma kväll som denna manöver utförs förklarar generalsekreteraren för PCV:s centralkommitté, Oscar Figuera, att ”det kommunistiska partiets beslut att konfrontera det nyliberala paketet som införts av regeringen och att ställa sig på det kämpande folkets sida, är en av de huvudsakliga anledningarna till att de idag vill angripa PCV.”

”PSUV:s ledarskap vill tillskansa sig Venezuelas Kommunistiska Partis lagliga status; de vill lägga vantarna på PCV:s kapacitet till handling och neutralisera dess roll i landets sociala kamper”, sa Figuera.

PCV:s ledare betonade att ”det finns klarhet i breda folklager om vad som står på spel i landet och om behovet att bidra till försvaret av ett instrument som har ställt sig till förfogande för folkets kamper, såsom Venezuelas Kommunistiska Parti gjort.”

”Vad som än händer, både i rätten och hos Valmyndigheten CNE kommer det att finnas ett kommunistiskt parti här”, slog Figuera fast.

Kort tidslinje över angreppen mot PCV

I slutet av 2021 började PSUV:s vicepresident Diosdado Cabello att använda sitt tv-program för att främja idén om en splittring inom PCV. Cabello försäkrade att han mottagit brev i vilka kommunistiska militanter stödde den anti-folkliga sväng som regeringen gjort och även den pakt de ingått med höger-oppositionen.

Aggressionerna intensifierades efter kommunistpartiets framgångsrika 16:e kongress i november 2022, när de venezuelanska kommunisternas högsta beslutande organ bekräftade den konfrontativa linjen gentemot regeringen och avståndstagandet från dess nyliberala politik.

Med tanke på sammanhållningen och den interna enheten som PCV visade upp i februari i år beslutade PSUV:s ledarskap att förkläda sin militans och hyrde istället in människor och gav dem kläder och symboler tillhörande kommunistpartiet för att få allmänheten att tro att det fanns missnöje i vad de kallade ”PCV:s grundorganisationer”.

Skådespelarna i denna show har rest över hela landet för att hålla ”möten” finansierade med statliga medel och för att bereda vägen för interventionen mot landets äldsta politiska parti.

Vilka är protagonisterna i denna fars?

Den 21 maj förklarade dessa karaktärer, i bästa Juan Guaidó-stil, sig själva för att vara ”PCV:s grundorganisationer” och enligt vad som publicerats i sociala nätverk har de samlats för att ”kräva interventionen mot Venezuelas Kommunistiska Parti.”

I söndags avhölls den falska kongressen i Caracas stadsteater. Den hade godkännande av stadens borgmästare, som kommer från PSUV och i kongressens presidium satt följande personer:

Griseldis Herrera: medlem i PSUV. Hon är en tjänsteman på Valmyndigheten CNE och är utstationerad till provinsen Monagas regering där hon arbetar som rättslig rådgivare.

Robinson García. Militant och rådgivare i det regeringstrogna partiet Somos Venezuela i kommunen Obispos i delstaten Barinas.

Carlos Figueroa. Kandidat från partiet UPP89 i 2021 års regionala val.

Johan Coraspe. Medlem i PSUV. Tjänsteman i kommundepartementet. Han arbetar också för Valmyndigheten CNE som koordinator i valcentrat i Maturín.

Zoilo Arosteguí. Medlem i PSUV. Han till hör gruppen kring Raúl Brazón, som är politisk rådgivare till PSUV:s regionala organisation i Monagas.

Henry Parra. Uteslöts ur PCV 2021 efter att offentligt ha stött PSUV-kandidaten Freddy Bernals kampanj för guvernör i delstaten Táchira, vilket stod i motsättning till det valprogram som antagits av kommunistpartiets 15:e nationella konferens.

Sixto Rodriguez. Lämnade PCV för mer än 10 år sedan.

Bakom kulisserna finns inte bara Diosdado Cabello, som personligen har organiserat detta, men även andra medlemmar i PSUV:s ledarskap, såsom Jesús Faría Tortosa, som koordinerade de så kallade ”mötena” för att ”rädda” PCV, vilket blev känt genom att ljudinspelningar läcktes i sociala medier.

I dessa ljudinspelningar erkänner Faría Tortosa att de var numerärt svaga i detta anti-demokratiska äventyr men att de försökte lösa detta genom att leta efter ättlingar till gamla PCV-ledare, såväl som att försöka vinna över gamla medlemmar i partiet.

2 tankar på “PSUV anordnar en falsk kongress för att angripa Venezuelas Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.