Generalstrejk i Italien den 11 oktober

UTRIKES De radikala fackföreningarna i Italien har utlyst en generalstrejk till den 11 oktober. Mot uppsägningarna av nära en miljon arbetare i landet de senaste månaderna och stora angrepp på arbetarklassen ställer de generalstrejken. Tidigare har radikala fackföreningsmedlemmar både mördats och misshandlats när de strejkat.

Strejken är ett samarbete mellan flera av de radikala fackföreningarna som inte står på reformistisk grund – Si Cobas är en av dem, USB är en annan. Strejken är inte bara en reaktion på omfattande angrepp, utan också en reflektion på att klasskampen skärps i Italien och att arbetarna letar efter andra alternativ än de reformistiska fackföreningarna.

I ett uttalande beskriver Si Cobas den italienska verkligheten. Nästan en miljon arbetare har avskedats de senaste månaderna och exploateringen har stegrats under pandemin. Både den italienska regeringen och EU har pressat fram utvecklingen genom politiska beslut och direktiv, medan strejkande arbetare mördats och misshandlats. Man anklagar även de reformistiska fackföreningarna för att understödja kapitalisternas planer, varför de heller inte är ett alternativ för de organiserade arbetarna.

Sina krav klargör de i samma uttalande. Istället för avsked kräver de en sänkning av arbetstiden med bibehållande av lönen för att motverka angreppen på arbetarna och lönerna; man kräver återställning av lönerna, en garanterad inkomst, en stegrad kamp mot prekära förhållanden; dessutom kämpar man för en förstärkning av välfärden och för fackföreningsdemokrati.

Dessutom vill man bekämpa könsdiskriminering, man vill stärka skyddet för migrantarbetare och stärka arbetet för att skydda miljön genom att blockera skadlig produktion.

En tanke på “Generalstrejk i Italien den 11 oktober

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.