Ryska Federationens KP näst störst efter de ryska valen

UTRIKES Valen till den ryska statsduman ägde rum den 17 till den 19 september och bjöd på dramatik. Putins parti Enade Ryssland förlorade sin absoluta majoritet medan Ryska Federationens Kommunistiska Parti (RFKP) intog platsen som näst största parti i landet.

Med nästan 19 procent av rösterna och majoritet i flera av Rysslands republiker kunde RFKP återta lite av den mark som partiet förlorat sedan 90-talet, då man i flera val var det största partiet. Partiet har dock vägrat att erkänna rösträkningen i Moskva efter att flera av deras kandidater i staden plötsligt blev omsprungna av Enade Rysslands kandidater. 

Inför valet presenterade RFKP ett program som de kallade ”Tio steg mot folkmakten” där de presenterade sin politik. Programmet blandar både stort och smått, såsom stöd till landets bönder och utveckling av industrin med en kraftig patriotisk retorik, som går ut på att göra Ryssland starkt och självständigt. Partiet tittar med beundrande ögon på Kina och man skriver att det är ”extremt viktigt att stärka den nationella säkerheten och Rysslands position på världsscenen” och ”att stärka de väpnade styrkornas stridsberedskap”.

Från vänster har partiet fått hård kritik. Partiet Rysslands Kommunistiska Arbetarparti (RKAP), som tillsammans med SKP är medlemmar i Europeiska Kommunistiska Initiativet, menar att partiet består av kapitalister, miljonärer och gamla medlemmar av Enade Ryssland. Alla försök att få med arbetare på vallistorna har misslyckats och kritikerna menar att partiet inte är intresserade av att organisera arbetarna.

2 tankar på “Ryska Federationens KP näst störst efter de ryska valen

  1. SKP hänvisar ju till RFKP länk på sin webbsida. Betyder det att sistnämda räknas som bröderparti?

    1. Hej Nikolay!

      SKP ingår ju i den världskommunistiska rörelsen och i den finns det partier av en massa olika slag. Där ingår också RFKP. På så sätt är väl partierna broderpartier. Å andra sidan ingår ju även Kinas KP där, som SKP riktat mycket kritik mot och det är nog svårt att kalla de båda för broderpartier.

      RKAP ingår ju i det närmare samarbetet i EKI och det vore nog rimligt att anta att RKAP och SKP är mer av broderpartier än SKP och RFKP. Relationerna mellan de kommunistiska partierna är inte alltid tydliga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.