Italienska arbetare strejkade mot landets stöd till Ukraina

UTRIKES Den italienska fackföreningsfederationen Unione Sindacale di Basi (USB) strejkade den 20 maj mot det italienska stödet för Ukraina. I minst 15 städer organiserades även protester och demonstrationer.

Protesterna riktade sig framför allt mot vapenleveranserna till Ukraina och till ökningen i landets militärbudget. Istället kräver facket en ökning av de sociala utgifterna och en ökning av löner, samt ett omedelbart eld upphör i Ukraina. Man ställer sig därmed inte på den ena eller andra sidan i konflikten, utan på folkets sida.

Tidigare har arbetare anslutna till USB avslöjat hur vapenleveranser till Ukraina maskerats som humanitär hjälp. Arbetarna vägrade lasta vapnen och kallade till en protest i staden.

Flera organisationer har ställt sig bakom strejken och stödjer den, bland annat den radikala och revolutionära studentfederationen Fronte della Gioventù Comunista, de svenska ungkommunisternas systerorganisation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.