Extrem värmebölja i Indien och Pakistan

KLIMAT Under en veckas tid har den indiska subkontinenten drabbats av en extrem värmebölja med temperaturer som närmar sig 50 grader Celsius.

För första gången på decennier har klimatet i Pakistan gått direkt från vinter till sommar utan vår, rapporterar SVT. I Indien har man uppmätt de varmaste temperaturerna sedan mätningarna startade 1901. Man fruktar att tusentals människor ska dö av värmens konsekvenser, såsom skedde under extremvärmen 2015.

Just nu smälter asfaltvägar och bränder sprider sig, samtidigt som människor slår ihjäl varandra för vatten. Det som brinner är bland annat en gigantisk soptipp utanför miljonstaden New Delhi, där det dumpas upp till 2300 ton sopor per dag. I soporna bildas metan som antänds i värmen, och giftiga rökmoln väller nu ut över staden.

Även jordbruket påverkas, då Indien är en stor veteproducent och -exportör, och de veteproducerande delstaterna i norra och mellersta Indien är hårt drabbade. 

Forskare i bland annat FNs klimatpanel IPCC har varnat för de ökande extrema väderhändelserna , men effektiva åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser lyser med sin frånvaro under kapitalismen.

2 tankar på “Extrem värmebölja i Indien och Pakistan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.