PAME-demonstration i Thessaloniki

UTRIKES Här kommer en rapport från 1 maj-firandet i Thessaloniki i Grekland där vår kamrat Panos deltog med PAME, kommunisternas militanta fackliga front. Såhär berättar han:

”Vi var där på det vanliga samlingstorget i mitten av staden. Men det tog tid att hitta en parkeringsplats. Jag åkte runt flera varv tills jag hittade en plats, och tänkte att det nog måste bero på en massiv uppslutning. Sen kom jag förbi LO Thessalonikis möte, och det var inte så inspirerande. Trettio-fyrtio personer stod där och snackade, och det var ju inte så mycket. Kl. 10.45 kom jag fram till torget där demonstrationen skulle starta. Mötet där var kl.11.00. Jag tyckte att det var mindre folk än andra gånger, men eftersom 2 maj är en helgdag var det kanske förklaringen. Flera hade nog åkt ut på landet, trodde jag.

Men snart kom det från olika håll en massa folk från 4-5 delmöten som hållits i stadens förorter. Så det var förklaringen! Några tusen demonstranter samlades, och vi lyssnade först på levande kampmusik, följt av tre hälsningar från olika fackföreningar. Huvudtalet hölls av en kamrat som sitter i styrelsen för Thessalonikis LO, men som var med på PAME:s möte som alla vi andra. Gemensamt för alla talen var att de uttryckte sin solidaritet med arbetarna i Athens hamn Pireus som strejkar mot kinesiska Cosco som vägrar skriva kollektivavtal. Dessutom vände man sig mot prisökningar, krig och kapitalets eviga törst efter vinster på bekostnad på arbetarnas liv.

Sedan startade marschen genom stan. Vi ropade samma slagord som alla klassorienterande arbetare brukar ha:

”Nej till prisökningar och det imperialistiska kriget”

”Nej till NATO”.

”Nej till att skicka militär hjälp till kriget som bidrar till slakt av folket”

”1 maj är ingen helgdag, det är en strejkdag”

Det tog en och en halv timme att gå runt staden. Ett stopp gjordes vid ett monument som hyllar demonstranter som 1936 sköts av polisen i Thessaloniki. Människor lämnade kransar och blommor vid monumentet.

Men kampen slutar inte efter 1 maj. Nästa vecka följer en ny manifestation mot kriget i Ukraina. Vi ses då, lovade vi våra kamrater.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.