Extrem värmebölja följdes av översvämningar i Indien

KLIMAT Riktpunkt rapporterade nyligen om den extrema värmebölja som drabbade Indien och Pakistan i mars och april i år.  Nu visar en studie från ett internationellt forskarteam att klimatförändringarna gjorde katastrofen 30 gånger så sannolik – det vill säga, risken för en sådan hetta och torka ökade trettio gången på grund av växthuseffekten.

Under mars och april påverkade extrem värme nästan 70 procent av Indien och 30 procent av Pakistan, med toppnoteringar på 40,7 grader i Indien och 47,5 grader i Pakistan. Hettan orsakade hundratals skogsbränder, och gjorde det omöjligt att arbeta utomhus, vilket blev en ekonomisk påfrestning för arbetarklassen. Viktiga jordbruksområden minskade sin skörd med mellan 10 och 35 %, vilket orsakade prisökningar lokalt. I världen i stort minskade veteförrådet, som redan reducerats pga kriget i Ukraina.

Andra extrema väderhändelser kunde också kopplas till klimatförändringarna – de blev betydligt mera sannolika på grund av dem, och innefattar allt från värmeböljor till skyfall.

Värmeböljan i Indien följdes senare av kraftiga skyfall. I norra Indien och i grannlandet Bangladesh har regnet lett till översvämningar och jordskred som drabbat infrastrukturen. I Bangladesh ligger också stora områden jordbruksmark under vatten. Flera miljoner människor har tvingats bort från sina hem.

De katastrofer som drabbar mänskligheten genom extremväder är inte ofrånkomliga. Det allt varmare klimatet beror på allt större koldioxidutsläpp, som inte kan minskas utan att de kapitalistiska företagens profit minskas. Något som naturligtvis inte kommer att ske – istället söker man efter tekniska lösningar som även i bästa fall ligger alltför långt fram i tiden, och som inte heller kan bära en ohämmad tillväxt utan negativa påföljder. En planekonomi som inkorporerar nya tekniska landvinningar och cirkulära konsumtionsmönster är den enda hållbara lösningen.

En tanke på “Extrem värmebölja följdes av översvämningar i Indien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.