Nato-ansökan på måndag – om allt går enligt planerna

INRIKES Om allting går enligt planerna kommer en ansökan om medlemskap i Nato att skickas in på måndagen. Detta uppger Expressen, som i sin tur återger vad källor med insyn i processen har uppgett.

För den som följt processen sedan den ryska invasionen, men även innan, har kunnat se de många steg som det svenska kapitalet och dess politiska representanter har tagit för att närma sig Nato. Gemensamma övningar med Nato-soldater, svenska flygplan och soldater i tjänst hos Nato i Libyen respektive Afghanistan och skapandet av en snabbväg till fullvärdigt medlemskap har tydligt visat vägen. Precis som i Finland har hela tiden målet varit ett medlemskap.

Det som nu återstår är några enstaka möten, rapporter och presskonferenser innan medlemsansökan skickas iväg.

Kommunisterna har hela tiden uttryckt sitt motstånd mot medlemskapet och menar att bakgrunden till ansökan är ett behov hos kapitalet i varje land att stärka sina egna positioner och försvara sina egna intressen. Ett svenskt medlemskap i Nato skulle dessutom eskalera de redan skarpa motsättningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.