Presidenten och statsministern i Finland uttalar sig för ett medlemskap i Nato

UTRIKES I ett gemensamt uttalande meddelar presidenten och statsministern i Finland att man vill ansöka om medlemskap i Nato. Beslutet kommer inte som en överraskning, utan är en logisk följd av skärpta motsättningar inom hela det kapitalistiska systemet.

I uttalandet skriver presidenten Niinistö och statsministern Marin att man velat ge debatten om medlemskapet den tid som den behöver. Därför har man inte gått ut med sin ståndpunkt tidigare. Samtidigt har dock beslutet varit väntat, vilket drar ett löjets skimmer över processen. Debatten blir en skendebatt där beslutet egentligen redan är taget. Syftet blir inget annat än att upprätthålla en illusion av demokrati och förutsättningslös debatt.

Det finländska beslutet, som väl är lika väntat som det svenska, sker inom ramen för de skärpta motsättningar som karaktäriserar den samtida kapitalismen. Dessa tvingar fram ett behov hos varje kapitalistiskt land att försvara sina investeringar och intressen, så även hos Finland.

De finländska investeringarna

I rapporter från den finländska Statistikcentralen framkommer tydligt hur de finländska investeringarna är riktade. Största investeringsland är Sverige, följt av Nederländerna och Irland. Därefter följer Norge och Danmark.

Det är i närområdet och i andra Nato-länder som de största investeringarna har gjorts och det är från dessa som miljarder euro varje år rullar tillbaka till det egna landet. När motsättningarna ökar blir det därför naturligt att det finländska kapitalet också vidtar åtgärder för att säkra dessa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.