Flyktingar ska dumpas i Rwanda

UTRIKES Att den rumsrena, prydliga kapitalismen som tar munnen full av floskler om demokrati och välfärd är smutsig i grunden, det visste vi. Hur ruttet människoföraktet stinker ur samma gap kan ändå fortfarande chockera. Nu vill europeiska regeringar nämligen dumpa sina ovälkomna asylsökande i ett afrikanskt land.

Tiotusentals ”icke-auktoriserade” flyktingar som söker sig till Storbritannien kan komma att flygas till Rwanda, säger premiärministern Boris Johnson. På en presskonferens menade han att detta är ett av de säkraste länderna i världen. Det är dock inte av omtanke om flyktingarna som detta ska ske – det är för att få ner kostnaderna för flyktinghanteringen och avskräcka fler från att komma till Storbritannien.

Det framstegsvänliga Rwanda

Rwanda leder förstås tankarna till folkmordet 1994 där människor som tillhörde folkgruppen hutuer mördade människor från folkgruppen tutsier. Idag är landet hårt styrt, med det nationalistiska partiet RPF  vid makten, ingen pressfrihet och ett nytt narrativ, där ”alla är rwandier”. Rwanda förmedlar en officiell bild av utveckling och modernitet som alltså Storbritannien tagit fasta på.  Försoningen mellan folkgrupperna efter blodbadet tycks dock fortfarande vara osäker. Human Rights Watch beskriver ett samhälle där oliktänkande förföljs, fängslas och interneras godtyckligt, eller bara försvinner spårlöst, och man visade att regimen ägnar sig åt tortyr och misshandel i fängelserna.

I detta framstegsvänliga land ska främst manliga asylsökande dumpas, är det tänkt. Asylbehandlingen blir helt enkelt outsourcad till Rwanda, något som både Ghana och Albanien tidigare tackat nej till. Rent praktiskt ska de asylsökande flygas iväg till ett läger i Rwanda och avvakta sitt asylbesked. Därefter ska landet, ”internationellt erkänt för att välkomna och integrera flyktingar” uppmuntra dem som fått asylen beviljad att bosätta sig på plats. Den brittiska inrikesministern Priti Patel har redan varit i Rwanda för att sätta sin underskrift under ett avtal om ”partnerskap avseende migration och ekonomisk utveckling”.

Rwanda-planen är del av en hel uppsättning åtgärder som ska slå hårt mot asylsökande. Bland annan ska marinen patrullera engelska kanalen och fånga upp båtar med migranter och det ska byggas ett nytt mottagningscentrum så att de asylsökande inte längre ska behöva inhysas i hotell.

Någonting är ruttet i konungadömet Danmark…

Handlar detta enbart om den konservativa Johnson-regeringen? Är det så de riktigt blå borgarna beter sig, och skulle en liberal eller socialdemokratisk regering kanske vara ett skydd mot detta? Det visar sig tyvärr att vi har ett socialdemokratiskt exempel på total mänsklig härdsmälta närmare hemma. Den danska regeringen har nämligen också förhandlat med Rwanda om precis samma sak.  Och redan för ett år sedan stiftade det danska folketinget en lag som gör det möjligt att flytta den danska asylprocessen till ett annat land.

Precis som när det handlar om Storbritannien är planen att asylsökande som kommer till danska gränsen ska flygas till Rwanda, där deras asylskäl prövas. Beviljas de asyl erbjuds de att stanna i Rwanda, inte i Danmark. Det är för närvarande oklart hur långt förhandlingarna kommit.

Internationell solidaritet mot denna människohandel

Fattiga länder i tredje världen erbjuds alltså pengar från de rika länderna för att ta hand om ovälkomna flyktingar, precis som de erbjuds pengar för att ta hand om sopor. Kanske är det nästa samma sak i de styrandes värld: vad som sker med soporna är ointressant, på papperet ser det bra och miljöhanterat ut – vem bryr sig om sopberg där gift läcker ut till afrikanska städer och byar? Och vem bryr sig om dumpade flyktingar som lämnas att klara sig bäst de kan: på pappret har de fått ett välkomnande och ett nytt liv, inte sant? Alla är glada: länderna som exporterat soporna, eller flyktingarna, och de korrupta politiker och kapitalister som fyllt fickorna med pengar.

Detta är en fullständigt makalös skam, ett totalt haveri för solidaritet och vanlig, normal mänsklighet.

Låt oss aldrig tillåta en sådan förnedrande, grym människohandel! Låt oss stå fast i den internationella solidaritetens namn och en gång för alla göra upp räkningen med den rasism och nationalchauvinism som driver en allt mer öppet människofientlig politik!  

 

2 tankar på “Flyktingar ska dumpas i Rwanda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.