Ny lag i USA underlättar vapenleveranser till Ukraina

UTRIKES Biden skrev den 9 maj under en så kallade ”lend-lease”-lag som ger honom befogenhet att inte på samma sätt söka stöd i kongressen för vapenleveranser till Ukraina. Hittills uppgår det US-amerikanska stödet till Ukraina till ett värde av 3,8 miljarder dollar.

Den nya lagen är av samma typ som den man använde för att skicka material till sina allierade under Andra världskriget och kommer tillåta större vapenleveranser och samtidigt göra det enklare. Enkelt uttryckt så kommer lagen strömlinjeforma stödet.

Materialet som skickas till Ukraina kommer inte doneras utan tanken är att det material som skickas ska ersättas eller betalas av på något sätt. Detta kan göras på flera olika sätt och det är inte alls omöjligt att kostnaderna pressas ner så pass mycket att det i praktiken blir gåvor.

Det är också möjligt att betala tillbaka på andra sätt, bland annat genom att betalningarna kvittas mot betalningar för US-amerikanska baser i landet. Så har man gjort tidigare, bland annat i det avtal mellan USA och Storbritannien som kallades Destroyers-for-bases

Beroende på hur kriget utvecklas och hur den politiska verkligheten ser ut i Ukraina efter kriget, så kommer detta också öppna för en ännu starkare US-amerikansk närvaro i området, som också kommer höja spänningarna avsevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.