Fackliga Världsfederationens 18:e kongress

FACKLIGT Den 6 – 8 maj genomförde den Fackliga Världsfederationen (sv. FVF, eng. WFTU) sin 18:e kongress i Rom i Italien. Som värd för kongressen stod den italienska fackliga centralorganisationen USB (Unione Sindacale di Base).

Kongressombuden kom från världens alla länder och de som av olika skäl var förhindrade att delta rent fysiskt deltog digitalt. Så gjorde t. ex kongressombuden från Laos och Sydkorea. Från Sverige och FVF:s svenska kontor deltog Lars Lundberg och Jan Strömqvist.
Kongressen inleddes med traditionell italiensk kampmusik. När den högtidliga öppningsceremonin var avklarad och kongressens arbete kunde påbörjas diskuterade den gångna verksamheten under den första punkten. FVF:s verksamhet framstår som en verklig framgångssaga. Allt fler av världens fackförbund inser kapitalismens barbari och omöjlighet, och väljer därför att organisera sig inom FVF.

Nya medlemsorgnisationer

Kongressen kunde därför välja in nya medlemsorganisationer från bl. a Libyen och Tanzania. Kongressen uppskattade särskilt invalet av Libyen då dess fackliga centralorganisation före NATO:s invasion av landet var medlem av FVF. NATO:s invasion slog sönder alla samhälleliga institutioner, och så även den fackliga. Nu har man lyckats med reorganiseringen och kunde således begära ett återinträde i den världsomspännande fackliga gemenskapen.

Kongressen kunde också med stor glädje konstatera att de kubanska fackföreningarnas medlemstal i FVF vid den 18:e kongressen  2022 hade stigit till det dubbla jämfört med kongresstillfället 2005 i Havanna. 

Konsekvenser av pandemin

Ett genomgående tema som många, för att inte säga samtliga, kongressdelegater framhöll var att pandemin slagit mycket hårt och klassmässigt mot arbetarklassen i världens alla länder. Vid ett tillfälle hade vi från Sverige möjlighet att äta middag med den 8 man starka delegationen från USA. De kunde berätta hur vaccinationen mot Covid 19 i USA går till. Man sa lite drastiskt, att om det i ett rum bodde 10 personer så blev ingen vaccinerad – men om det däremot var 1 person som ensam bodde i 10 rum så blev hen vaccinerad. Vad man menade var att de enda som blev vaccinerade i tillräcklig grad var den ägande klassen (the owners). För oss från Sverige var det även mycket intressant att få ta del av mycket information från USA som vi aldrig hört talas om. Vem visste t. ex att det i pandemins spår organiseras enorma strejker runt om i landet. I samband med strejkerna inser den US-amerikanska arbetarklassen i allt högre grad att reformismen och klassamarbetet är en återvändsgränd, och allt fler fackföreningar i USA väljer därför att ansluta sig till FVF. Delegaterna från USA kunde även beskriva hur det utbredda polisvåldet i USA gjort allmänheten rasande, och hur det brutala polismordet på Floyd blev den gnista som tände lågan.

Att på en facklig världskongress delta i kongressens arbete är naturligtvis mycket viktigt och givande. Frågan är dock om det inte är lika viktigt och givande med alla informella samtal som sker över en kopp kaffe. Att exempelvis kunna diskutera världens största generalstrejk med 220 miljoner strejkande arbetare med ledande kamrater från Indiens fackliga organisationer är en ovärderlig erfarenhet.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina

Kriget mellan Ryssland och Ukraina var naturligtvis även det ett ämne som var omöjligt att inte kommentera. Från Guatemala beskrev man skeendet som ”Rysslands krig mot NATO”. Delegationen från Ryssland var lite mer diplomatisk och framhöll att FVF är en fredsorganisation, och att den ryska delegationen var för fred. De flesta delegationer med några få undantag framhöll omöjligheten att i ett imperialistiskt omfördelningskrig ta ställning för endera sidan.

Ny generalsekreterare

George Mavrikos från den grekiska fackföreningsfronten PAME, som varit FVF:s general sekreterare under de senaste 20 och mycket framgångsrika åren, hade informerat ombuden i god tid att den 18:e kongressen skulle bli hans sista som generalsekreterare. På kongressens sista arbetsdag var det dags för val och som ny generalsekreterare valdes med acklamation Pambis Kyritsis från Cypern.

 

Lars Lundberg, kongressombud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.