Solidaritetsaktioner stoppade flyktingdeportation till Rwanda

UTRIKES Den brittiska regeringens planer på att exportera oönskade flyktingar till Rwanda har stött på patrull. Massiva protester har hindrat  det senaste försöket att flyga ut flyktingar, och en kampanj mot flygbolaget Privilege Style har lett till att detta nu drar sig ur samarbetet med den brittiska regeringen.

Redan i juni i år hade ett plan från Privilege Style hyrts för att flyga ut asylsökande, men stoppades då av den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, rapporterar The Guardian. Flygbolaget var regeringens sistahandsval, efter att andra tilltänkta flygbolag redan tidigare hade backat från Rwanda-flygningarna.

Det som ledde till den inställda flygningen var att aktivister från organisationen Freedom from Torture bland annat organiserade mail- och telefonkampanjer, störde en flygbolagskonferens med information om Rwanda-flyningarna och delade ut priset “Årets värsta flygbolag” framför Privilege Styles säte i Palma på Mallorca inför ett mediauppbåd. Man skrev också öppna brev till fotbollsklubbar och höll en aktion utanför en arena där Real Madrid spelade mot Barcelona, eftersom flera spanska toppfotbollslag använder flygbolaget. 

Rwanda är fortsatt ett land med mycket stor rättsosäkerhet. Man fängslar slumpmässigt människor som anses uttrycka kritik mot det regerande partiet och våld, tortyr och mord förekommer i fängelserna. Den brittiska Högsta Domstolen befinner sig nu i en pågående process  där man ska avgöra om det ens är juridiskt möjligt att deportera folk till Rwanda, efter att representanter för asylsökande tillsammans med solidaritetsorganisationer och andra instanser åberopat bland annat lagen om mänskliga rättigheter. Det brittiska utrikesdepartementet håller dock fast vid sina planer och fortsätter att sprida lögner om säkerhet och trygghet i Rwanda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.