Solidaritet med iranska folket

PARTIET Nätverket för Fred och social rättvisa – Göteborg Sverige, där SKP ingår, har antagit ett uttalande om situationen i Iran. Vi publicerar uttalandet i sin helhet nedan:

Mer än en månad har gått sedan början av det iranska folkets nya uppror mot den styrande islamiska regimens förtryck och våld i Iran. Upproret startades i protest mot mordet på den unga kvinnan Mahsa Amini. Hon blev arresterad av den islamiska moralpolisen Ershad. Medan hon var i deras förvar blev Mahsa utsatt för våld i sådan omfattning att hon hamnade i koma under arrest. Kort därefter dödförklarades hon på ett lasarett. Upproret har nu förvandlats till en landsomfattande protest mot den styrande regimen i Iran.

Alla skikt av det iranska folket och alla olika folkgrupper i Iran, med kvinnorna i spetsen, har kommit ut på gatorna med slagord såsom ”kvinna, liv, frihet” och ”död åt diktatorn”. De kräver nu inte bara ett slut på regimens förtryck och våld, utan siktar på att avsätta det rådande politiska styret. Iranska studenter, lärarna, skolelever, handlarna och nyligen arbetarna har gått i strejk för att visa sitt stöd för denna kamp.

Som vid tidigare tillfällen har Irans regim tillgripit brutala och blodiga attacker mot det protesterande folket på gatorna istället för att möta folkets krav på åtal mot förövarna av mordet på Mahsa Amini. Hittills har hundratals demonstranter dödats av militära styrkor och tusentals människor, inklusive demonstrerande studenter, har arresterats och satts i fängelse. Trots allt detta våld har iranska regimen inte kunnat slå ner upproren, och denna rörelse växer sig starkare och starkare dag för dag.

  • Vi i ”Nätverket för fred och social rättvisa – Göteborg Sverige” stödjer det iranska folkets kamp för frihet, för social rättvisa och för fred.
  • Vi fördömer den iranska regimens repressiva åtgärder mot demonstranterna och kräver frigivning av alla de som arresterades under upproret och även av alla andra oliktänkande, fackliga och politiska aktivister som sitter i fängelse.
  • Vi fördömer regimstyrkornas brutala attack mot den fredliga demonstrationen av folket i Zahedan, där mer än 80 människor, inklusive fyra barn dödades.
  • Vi fördömer också de militära attacker som genomförts av Irans revolutionsgarde mot iranska politiska partiers och organisationers baser i Kurdistan-regionen av Irak. Många civila personer har skadats och dödats under dessa attacker. Dessutom kränker dessa attacker Iraks politiska suveränitet.  Vi kräver omedelbart stopp av dessa provocerande attacker.

Islamiska republikens repressiva maskineri skördar liv även bland fångarna i fängelser. I lördags dvs den 15 oktober drabbade en brand Evin-fängelset, som är det största fängelset, där även politiska fångar sitter. Det finns belägg för att misstänka att fångvaktarna har anlagt branden i syftet att dölja eller rättfärdiga dödliga angrepp mot fångarna. Ett antal fångar har avlidit och ett antal är skadade. Det finns en risk att Islamiska republiken tar hämnd på de politiska ledarna i fängelset. Vi håller den islamiska regimen ansvarig för denna brand och varnar för dess fruktansvärda konsekvenser.

Vår ståndpunkt är att endast de människor som bor i Iran har rätt att bestämma över sitt öde och fatta beslut om sina liv och sin framtid. Vi avvisar all utländsk inblandning i den kamp som pågår i Iran.

Förtrycket av det iranska folket måste stoppas. Rätten att protestera utan rädsla för arrestering, våld och död är varje människas grundläggande rättighet.

Frihet åt alla politiska, oliktänkande och fackliga fångar!

Nätverket för fred och social rättvisa – Göteborg Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.