Moderat politiker tycker meningsmotsåndare ska ha slutenvård

INRIKES Lommamoderaternas ordförande Aron Regnéll har deltagit i en debatt på en privat Facebook-sida. Och när en offentlig person och lokalpolitiker väljer att uttrycka sig nedsättande om människor i behov av vård är det, även på en privat sida, ett yttrande som politikern måste ta ansvar för och som förtjänar att uppmärksammas.

Debatten handlade om kriget i Ukraina, och uppenbarligen hade den moderate politikern svårt att diskutera sakligt med sina meningsmotståndare, varav några var pro-ryska. Regnéll bemötte en av dem såhär:

”Nej men vad oväntat att du har alla aktuella vanföreställningar samtidigt. Du behöver omedelbart slutenvård. Lägg in dig själv nu.”

Och lite längre ned kommer det igen: ”Slutenvård, nu.”

Om själva sakfrågan kan man tycka olika saker. Sveriges Kommunistiska Parti väljer som bekant inte sida i en konflikt mellan olika imperialistiska block – vi står på det arbetande folkets sida, och folket i Ukraina är lika illa betjänt av NATO/EU som av Ryssland.

Men nu handlar det inte om vad man tycker om kriget – det handlar om att föraktfullt och nedvärderande yttra sig om en vård som många människor är beroende av för sina liv och sin hälsa. Regnéll tycks mena att den psykiatriska slutenvården är en sopstation för alla dem som inte har korrekta åsikter. Det är ju i sanning ett lysande exempel på föraktet för de väljare som han hoppas ska ge honom förlängt mandat som politiker…

Regnéll står för den bedrövliga, kapitalistiska människosynen, där föraktet för sjukdom och svaghet, nedmonteringen av välfärden, vinsterna i vården och från friskolorna alla passar in i samma mönster. Kapitalismen behöver bara dem som kan arbeta hårt och mycket. De som inte kan det längre eller som inte orkar gå för full maskin under en tid av sitt liv är bara värda nedsättande tillmälen och förolämpningar.

Den största vanföreställningen man kan ha måtte väl vara att personer som Regnéll vill människorna väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.