Både Sverige och Finland snubblande nära Nato-medlemskap

INRIKES Sverigedemokraterna har öppnat för att stödja ett svenskt medlemskap i Nato – om Finland ansöker. Eftersom allting just nu tyder på att Finland kommer att ansöka om ett medlemskap, väntar därmed troligen samma process även för Sverige.

Igår ställde sig det finska Centerpartiet positivt till ett medlemskap i Nato och i påsk kommer en finsk rapport presenteras, som väntas föreslå en medlemsansökan i Nato. Därmed är också den parlamentariska vägen till ett medlemskap öppen och med största sannolikhet slutar också Finland upp som medlem.

För Sveriges del ser situationen likartad ut. Sverigedemokraterna har svängt i frågan och menar att man kommer stödja en ansökan om medlemskap om Finland gör detsamma. Det betyder att det i Sverige finns en parlamentarisk majoritet för att skicka in en medlemsansökan. Sedan tidigare är Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna positiva till ett medlemskap i Nato.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de enda uttalade motståndarna mot medlemskapet, speciellt med tanke på de socialdemokratiska svängningarna

En snabb process

Moderatledaren Ulf Kristersson sagt redan att han vill se ett beslut om ansökan redan i juni. Det betyder att han kan få med sig en majoritet redan i juni, eftersom det då kommer stå klart huruvida Finland har ansökt eller inte. Om Finland ansöker, så finns det en majoritet redan då och beslutet kan tas.

När väl ansökan är inlämnad kommer processen att gå väldigt snabbt, har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare sagt. Sedan tidigare har båda länderna ett samarbete med Nato och de båda lever upp till de standarder som krävs för medlemskap, menar Stoltenberg.

Det som händer efter en inlämnad ansökan är att den ska godkännas av medlemsländernas alla parlament och det är denna process som kan dra ut på tiden. När Nordmakedonien skulle väljas in tog det 20 månader, men nu menar man att det kan gå att snabba på processen och korta ner den till mellan 4 till 12 månader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.