Minst 50 döda i raketattack i Kramatorsk

UTRIKES I staden Kramatorsk hade uppemot 4 000 människor samlats vid järnvägsstationen för att försöka fly staden. Då slog missilen ned och dödade omedelbart 38 människor. Ukraina menar att det var en rysk missil, medan Ryssland hävdar att det var en ukrainsk sådan.

När folksamlingen väntade på de första tågen som skulle ta dem mot västra och centrala Ukraina slog missilen ned. Anledningen till att de befann sig där var den stundande ryska offensiven i området. 

Bara minuter efter att missilen slog ned anklagade den ukrainska guvernören i Donetsk Ryssland för att ha använt en Iskander-missil i attacken. Detta ändrade han sedan och menade att det egentligen var en Totjka-U-missil. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj var snabb att anklaga Ryssland och menade att eftersom de inte kan stå för sig själva på slagfältet, försöker de utplåna den civila befolkningen.

I ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet menar de dock att missilen avfyrats från en ukrainsk militärbas sydväst om Kramatorsk. Som bevis anför de just missilens modell – den används inte längre av den ryska armén, även om vissa menar att Ryssland fortfarande gör det. Modellen används dock av den ukrainska armén och den är känd för att inte vara träffsäker.

Båda sidor skyller på varandra och vem som egentligen är skyldig förblir oklart. Det är viktigt att komma ihåg att båda sidor begår ohyggligheter men att samtidigt inte fastna i att räkna och jämföra dessa. Det förklarar ingenting av händelseförloppet – imperialismen finns inte i detaljerna.

Riktpunkt har tidigare skrivit om osäkerheten kring rapporteringen från kriget här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.