Inställd stödkonsert till Ukraina – på grund av balalajkor

INRIKES I Uppsala ställdes en stödkonsert till Ukraina in eftersom bandet Södra Bergens Balalaikor spelade rysk folkmusik med ryska instrument. Efter en kampanj mot evenemanget på nätet tvingas arrangören att lägga sig platt, skriver Opulens.

Till Upsala Nya Tidning förklarar arrangören Kent Wennman att man sedan en tid tillbaka utsatts för en cyberkampanj och att tonläget varit högt. Han menar att det ”finns ett stort rysshat som skapar irrationella föreställningar, som att balalajkor är att likställa med svastikor och kulsprutor.”

På sin hemsida skriver Kulturoasen att det är fler spelningar som fått ställas in på gruppens turné, samt att både tid och energi runnit ut. Det blir dubbelfel, menar Wennman, när pengarna från konserten dessutom går till välgörenhetsorganisationer i Ukraina.

Gruppen bildades redan 1969 och har därmed varit aktiva i över 50 år. De har hela tiden spelat traditionell rysk folkmusik med det traditionella ryska stränginstrumentet balalajka. 

Tidigare har Riktpunkt rapporterat om hur Arla drar tillbaka den ryska filen kefir och hur man i Milano försökt stryka kurser om Dostojevskij. Rysshatet tar sig verkligen irrationella uttryck och varje rysk kulturyttring blir till ett ställningstagande för Rysslands invasion.

3 tankar på “Inställd stödkonsert till Ukraina – på grund av balalajkor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.